
İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) 20 Mayısta yayınladığı “Türkiye’de Tatil ve Çalışma İstatistikleri” raporuna göre, Türkiye 34 OECD ülkesi sıralamasında yılda ortalama 25 gün tatil ile sondan üçüncü ülke. Böylece Türkiye’de çok tatil yapılıyor propagandası yapan patronların yalanı da gün gibi ortaya çıkmış oluyor.
Araştırmada, bayramlar dâhil resmi tatiller ve yıllık izin hakları veri alınıyor. Buna göre OECD ülkelerinin, resmi tatiller ve yıllık ücretli izin günleri verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre sıralamada Malta 38 günle ilk sırada, Fransa ve Slovenya ise 36’şar günle ikinci ve üçüncü sırada. Rapora göre ücretli izin hakkı (yıllık izin) ve resmi tatiller toplamı hesap edildiğinde Türkiye’de yılda ortalama toplam 25 gün tatil günü var. Kanada ortalama 20 günle son sıradayken, Güney Kore 22 ile sondan ikinci, Türkiye ise 25 günle sondan üçüncü sırada.
“Türkiye’de kimler tatil yapıyor?”, “Tatilimizi nerede, ne kadar süre ile geçiriyoruz?”, “Tatil için ne kadar bütçe ayırıyoruz?” gibi sorulara da yanıt verilen Working Time Around The World (Dünya Çapında Çalışma Süreleri) raporu ile Uluslararası Çalışma Örgütü verilerinden de yararlanılan rapora göre, Japonya tatil günleri sayısı bakımından Türkiye ile eşit durumda.
Rapora göre, yıllık izin süreleri çıkarıldığında 16 gün ile Slovenya en çok resmi tatil yapan ülke. Bu ülkeyi 15’er gün ile Kıbrıs ve Japonya izliyor. Türkiye de 8 ülkeden sonra 11 gün ile en çok resmi tatil olduğu 5 ülkeden biri. Bu durum Türkiye’de yıllık izin sürelerinin oldukça kısa olduğunu ortaya koyuyor. Kaldı ki resmi tatillerde de işçilerin önemli bir kısmı çalışıyor. Kurban ve Ramazan Bayramlarında, özellikle de öteki resmi tatil günlerinde işçilerin büyük bir kısmı mesaiye çağrılıyor.
Raporda ülkelerin yıllık ücretli izin (senelik izin) süreleri de karşılaştırıldı. En düşük yıllık ücretli izin süresi Güney Kore, Kanada ve Japonya’dan sonra Türkiye’de iken, en yüksek ücretli izin süresi 25 gün ile Fransa, Lüksemburg, Avusturya, İsveç ve Danimarka’da. Avrupa Birliği üyeleri arasında 20 günden daha az ücretli izin hakkının olduğu ülke yok.
Buna karşın Türkiye’de sigortasız çalıştırılan milyonlarca işçinin yıllık izin hakları büyük oranda gasp ediliyor. Sigortalı çalışan işçilerin bir bölümü yıllarca izin hakkını kullanamayabiliyor. Sendikalı olan işçilerin bile kullandırılmayan yıllık izin hakları var. Bunlar hesaba katıldığında Türkiye’de işçilerin çok büyük bölümünün tatil yapmadığı, yapamadığı aşikârdır.