
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Mayıs ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. İSİG’in çeşitli kaynaklardan ulaştığı bilgilerle oluşturduğu rapora göre geçtiğimiz Mayıs ayı boyunca en az 114 işçi hayatını kaybetti.
Meclis, yaz aylarının gelmesiyle tarım sektöründe mevsimlik işçilerin maruz kaldığı katliam haberlerinin gelmeye başladığını belirtti. Sadece mevsimlik tarım sektöründen 27 işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İnşaat sektöründe de en az 27 işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi.
Raporda mevsimlik tarım işçilerinin ihtiyaç duyulan ucuz tarımsal emeği karşıladığına dikkat çekildi. Mayıs ve Ekim ayları arasında kapalı kasa kamyonetlerle veya traktörlerle taşınan tarım işçilerinin, sıkça yaşanan kazalarda yollara savruldukları, yedikleri yemeklerden zehirlendikleri, yetersiz barınma ve beslenme koşulları nedeniyle sağlık sorunları yaşadıkları, eğitimden yoksun bırakıldıkları ifade edildi. Demokratik Toplum Kongresi’nin Nisan ayında bu sorunları ve çözüm yollarını ele alan Mevsimlik Tarım İşçileri Kurultayı düzenlediği hatırlatıldı. Bu kurultayda alınan kararlardan birinin “mevsimlik tarım işçileri için insan onuruna uygun, güvenli ve ücretsiz bir ulaşım düzenin oluşturulması” olduğu dile getirildi.
“İşçi sağlığı ve iş güvencesi birbirinden ayrılamaz” denilen raporda, 16-17 Mayıs tarihlerinde hükümet, patron ve işçi sendikalarının katılımıyla Ankara’da Çalışma Meclisi’nin hazırlık toplantısının gerçekleştirildiği hatırlatıldı. Toplantıda alt işverenlik, kıdem tazminatı, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi, 6356 Sayılı Kanun çerçevesinde sendikal örgütlenme, 6331 Sayılı Kanun çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamasıyla istihdam politikaları başlıklarının hükümet tarafından gündeme getirildiği bildirildi.
Grevde olan ve çalışmaya devam eden havayolu işçilerinin çalışma koşullarına da dikkat çekilen raporda, uçuşların güvenlik ve emniyet gözetilmeyerek gerçekleştirildiği vurgulandı. Grevin medyanın yoğun sansürü altında, hükümetin, Ulaştırma Bakanı’nın açıklamaları ve THY yönetiminin saldırılarıyla etkisizleştirilmeye ve bitirilmeye çalışıldığı ifade edildi.
“Sermaye ve devletine karşı işçi sınıfının kolektif bir karşı çıkışını hayata geçireceğiz. İşçi ölümlerini ve işten atılmaları durduracağız. 305 havayolu işçisi geri alınsın!” sözlerinin yer aldığı raporun sonunda, Mayıs ayı boyunca iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği tespit edilen 114 işçinin isimlerine yer verildi.