
Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu ITF, Uluslararası Gıda İşçileri Sendikası IUFW, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC gibi küresel sendikalar 21 ve 22 Haziran tarihlerinde Gezi Parkı’na müdahaleleri kınamak ve Türkiye hükümetini uyarmak için uluslararası dayanışma eylemleri yaptılar.
İngiltere, Avustralya, Hollanda, Lübnan, Filipinler, Tayland, Belçika, Brezilya, Almanya, Hindistan, Endonezya, Japonya, Tunus ve ABD gibi birçok ülkede, ITF’in öncülüğünde Türk büyükelçiliklerine gidilerek Tayyip Erdoğan’a ulaştırılmak üzere protesto mektupları bırakıldı. ITF başkanı Paddy Crumlin Londra’da büyükelçilik önünde şöyle konuştu: “Erdoğan’ın tutumları, kendisi, hükümeti ve Türkiye için bir utanç kaynağıdır. Sendikalar bu utanca ayna tutmak istiyorlar ve bu baskıya son verilmesini talep ediyorlar. Medeniyet ve kanun namına bu vahşi saldırılara bir son verilmelidir. Türk demokrasisinin geleceği buna bağlıdır.”
Mektupta yapılan saldırılar kınanıyor, gösteri ve toplanma hakkının tanınmasının demokrasinin vazgeçilmezlerinden birisi olduğunun altı çiziliyor. Gösterilere yapılan vahşi saldırılar kınanarak polis şiddetine son verilmesi talep ediliyor. 4 kişinin ölmesinden ve binlerce insanın yaralanmasından sorumlu olanların görevden el çektirilmeleri isteniyor. Taksim Meydanı’nı da içine alan kamu alanlarında toplanma hakkının tanınması, eylemlere katılan sendikacıların ve işçilerin derhal serbest bırakılması ve suçlamaların geri çekilmesi talep ediliyor. Tutuklu bulunan KESK üye ve yöneticilerinin, gazetecilerin, basın çalışanlarının ve haksız nedenlerle hapsedilenlerin serbest bırakılması, sendikaya üye olma ve greve çıkma hakkının önündeki engellerin kaldırılması da talepler arasında yer alıyor. Yaralanan göstericilerin tedavilerinin yapılmasının sağlanması, protesto hakkını kullanan insanların tehdit edilmesine son verilmesi ve sosyal medya kullanımı önündeki kısıtlamalar ve yasakların kaldırılması da talep arasında yer alıyor.