
Esenyurt’ta 11 Mart 2012’de Marmara Park AVM inşaatında çalışırken, kaldıkları çadırda çıkan yangın sonucu 11 işçi feci şekilde can vermişti. O tarihten bu yana cinayete kurban giden işçilerin aileleri, sorumluların yargılanması için mücadelelerini sürdürdüler. Bu cinayetin sorumlularının Marmara Park, Kayı İnşaat, KALDEM, MİRATEK firmalarının yöneticileri ve sahipleri olduğu gün gibi ortada olmasına karşın, şimdiye kadar görülen davalarda sorumlular yargılanmadı. Davanın 8. duruşması 12 Temmuzda Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ancak 13 kişinin yargılandığı davada tutuklu bulunanKALDEM Yapı’da görevli iş güvenliği koordinatörü Cem Yıllar ve elektrik teknikeri Şaban Bakırcı oybirliğiyle, kalıpçı ustası Kadir Altun ve KALDEM İnşaat’ın sahibi Abdullah Altun ise oy çokluğu ile tahliye edildiler.Tutuksuz yargılanan diğer 8 kişi de tahliye edildi.
Dosyaya eklenen bilirkişi raporlarını değerlendiren ailelerin avukatları, yeni bilirkişi heyeti atanmasını istediler. Mahkeme heyeti, yeni bilirkişi heyeti talebini reddederek, avukatların 15 gün içerisinde itiraz dilekçelerini göndermelerine karar verdi. Dava 01.11.2013 günü saat 10.00’da devam edecek.
İş cinayetine kurban giden işçilerin aileleri avukatlarıyla birlikte duruşma sonrasında adliye önünde bir basın açıklaması yaptılar. “Esenyurt’u Unutmadık Unutturmayacağız!” pankartı açan acılı aileler adına basın açıklamasını cinayete kurban giden işçilerden biri olan Barış Kıyak’ın kardeşi Damla Kıyak yaptı. Kıyak, konuşmasına Milas-Güllük ve Kuşadası’nda iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçileri anarak başladı. “Bilirkişi raporlarının dosyaya eklendiğini bugün öğrendik” diyen Kıyak, raporlara ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Mahkeme heyeti dava dosyasında bulunan Müfettiş Raporları ve Cumhuriyet Savcılığı’nın görevlendirdiği raporları dikkate almamıştır. 7 duruşma boyunca dinlenen tanık ifadeleri, sanık ifadeleri ve dava dosyasındaki belgeler dikkate alınmamıştır. Bu nedenle Bilirkişi Raporunu kabul etmediğimizi mahkeme heyetine bildirdik. Mahkeme heyetine ve kamuoyuna ayrıntılı itiraz gerekçelerimizi sunacağız. Sorumluluğu ortada olan işverenler ve diğer yetkililerin sorumluluktan kurtarılması anlamına gelen her türlü değerlendirmelerinin karşısında olacağız. Çünkü Kayı İnşaat ve Marmara Park AVM’nin sorumlulukları yeterince açığa çıkmıştır. İş Güvenliği Kurulu toplantılarının tutanaklarında ve diğer raporlarda felaketin geleceği belli olmasına rağmen önlem alınmadığı açıktır. İş ve işçi güvenliğinden sorumlular, yapması gerekenler bellidir, açıktır. Sözleşmelerde belirtilen hükümler yazılıdır ve açıktır.”
Kıyak, son olarak şunları söyledi: “Bizler aileler olarak bir araya gelerek sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde, bizlerle dayanışma gösteren bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz. Gözünüz, kulağınız, varlığınız, vicdanınız bizimle olsun. Bütün sorumluların yargılanmasını istiyoruz.”