
Çelik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Hatay’ın Dörtyol ilçesinde üretim yapan MMK Metalurji ve Liman İşletmeciliği’nde çalışan işçiler, 19 Temmuzda toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için greve başladılar.
Yaklaşık 2000 işçinin çalıştığı işletmede, sendika üyesi olan işçilerin 1100’ü işyerinin önüne “Bu İşyerinde Grev Var” pankartını asarak greve başladı. Çelik-İş Genel başkanı Ali Cengiz Gül, grev yerinde MMK Metalurji ve devam eden İSDEMİR grevi hakkında bir açıklamada bulundu. MMK Metalurji’de verdikleri %35 40 ücret artışı istediklerini, patronu ise %20 zam teklif ettiğini, bu nedenle greve çıktıklarını söyledi. Gül, çalışmaya devam eden işçilerin bir bölümünün bir hafta sonra, bir bölümünün iki hafta sonra greve katılacağını belirtti.
Gül, MMK’nın Rus patronunun uzlaşmaz yaklaşımı nedeniyle greve çıkmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, grevi disiplin içerisinde sürdüreceklerini, grev kararını sendika ve işçilerin birlikte aldığını söyledi. Aynı patronun Rusya’daki işletmelerinde çalışan işçilerin 1000 ile 2000 dolar arasında bir ücret aldığını ve işçilere kârdan pay verildiğini söyledi. İşçilerin 950 ile 1100 lira arasında bir ücret aldığını dile getirerek, ikramiye olarak ilk yıl 60 gün, ikinci yıl için ise 120 gün üzerinden ücret istediklerini belirtti.
İSDEMİR grevine ilişki ise, İSDEMİR Genel Müdürü’nün Türk bayrağını kullanarak grev kırıcılığı yaptığın söyledi. İSDEMİR yönetiminin grev kırıcılığı karşısında, Çelik-İş’in verdiği mücadelenin devam edeceğini dile getirdi.