
iisg2.jpg [1]

İnşaat sektöründe 41, tarım sektöründe 22, metal sektöründe 22, taşımacılık sektöründe 10 işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden işçilerden 7’si kadın, 8’i ise çocuk. Ökkeş Göğebakan 10, Sabahattin Donat 12, Yakup Kartal ile Salih Dikici 14, Nezir Akgül 15, Ferdi Çakır ile Süleyman Kasar 16, Hüseyin Ceylan 17 yaşındaydı. Çalışmaya giderken yolda hayatını kaybeden işçilerin sayısı 36. İş cinayetleri en fazla İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’da 18, İzmir’de 9, Antalya, Aydın, Bursa, Konya, Mersin ve Samsun’da 5’er işçi iş cinayetlerinin kurbanı oldular.
İSİG raporunda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2012 yılı iş kazası ve meslek hastalıkları istatistiklerine de yer verdi. SGK istatistiklerine göre, 2012’de 745 işçi hayatını kaybetti, bunlardan yalnızca 1’i meslek hastalığı kapsamında sayıldı. İSİG Meclisi, 2011 yılı istatistiklerinde 1710 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak SGK’nın istatistiklerinde sorunlar olduğuna ve gerçekleri yansıtmadığına işaret etti. SGK’nın iddiasına göre işçi ölümlerinde yüzde 56’lik bir azalma olduğuna dikkat çekerek, “Bu durum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer’in bahsettiği ‘iş güvenliği kültürünü yaygınlaştırmanın bir sonucu mu? Yoksa devletin sosyal güvenlik sisteminin bir parçası olan istatistikleri bile tutamadığının bir göstergesi mi?” diye sordu.
İSİG Meclisi, 2012 yılına ait SGK istatistiklerinin eksik olduğunu belirterek, çeşitli sektörlere ait istatistiklere dair bilgilere de yer verdi. Meslek hastalığı sonucu en az 2 işçi silikozis nedeniyle hayatını kaybetti. SGK’ya göre 9 kadın işçi hayatını kaybetmiş, oysa İSİG Meclisi en az 61 kadın işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor. Ev içi çalışanlarda SGK’ya göre 2 erkek işçi yaralandı, Meclis’in raporuna göre 3 kadın işçi hayatını kaybetti. Tarım sektöründe SGK’ya göre 9, İSİG’e göre en az 90 tarım işçisi hayatını kaybetti. Maden sektöründe SGK’ya göre 44, İSİG’e göre en az 81 işçi hayatını kaybetti.
İstanbul İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi, Çalışma Bakanlığı ve SGK’nın yaşanan işçi ölümlerine iş kazası demekten vazgeçmesini ve iş cinayeti olarak tanımasını, iş sağlığı kavramı yerine işçi sağlığı kavramını kullanmasını, verileri daha sağlıklı toplayarak kamuoyuyla paylaşmasını talep etti.