
Özellikle son 11 yıllık AKP iktidarı boyunca hükümet ve burjuva medya tarafından sürekli dillendirilen “Türkiye büyüyor, gelişiyor” söylemi acaba ne kadar ve kimler için doğru? Evet, Türkiye burjuvazisi büyüyor, gelişiyor ve Türkiye büyük emperyalist ülkelere doğru yaklaşıyor. Bu büyüme işçilerin daha çok ezilmesini, iç-dış savaşları, yıkımları, felaketleri ve insanlık dışı uygulamaları beraberinde getiriyor. Kapitalist sistemde başka türlü büyümenin de imkânı yok zaten.
Bakın dünyada 17. büyük ekonomi olan Türkiye’de yaşam kalitesi ne durumda: Türkiye dâhil Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’ye üye 34 ülke var. OECD’nin kendi üyeleri için hazırladığı yaşam kalitesi endeksine göre Türkiye 34 ülke arasında son sırada yer alıyor. OECD, endeksi hazırlarken ülkelerdeki konut, gelir, iş imkânları, toplum, eğitim, çevre, şeffaflık, sağlık, hayat memnuniyeti, güvenlik ve iş-özel hayat dengesi kriterlerine göre değerlendirme yapıyor. Bu kriterlere göre yapılan karşılaştırmalarda çok çarpıcı sonuçlar var. Mesela Türkiye’de işçiler yılda 1877 saat çalışırken OECD ülkelerinin ortalaması 1776 saat. Türkiye’de 15-64 yaş arası kesimin %48’i ücretli bir işte çalışırken, OECD ortalaması %66. Buna karşılık uzun mesaili işlerde çalışan kesim Türkiye’de nüfusun %46’sına denk gelirken OECD’de bu oran ortalama %9. Türkiye’deki insanların yıllık ortalama geliri 10 bin 504 dolar iken, OECD ortalaması bu sayının iki katından fazla: 23 bin 47 dolar. Bu da demek oluyor ki, Türkiye’de işçiler patronların sermayesini büyütürken daha çok çalışıyorlar ve daha az ücret alıyorlar.
Her işçi yaşamak için, çocuğuna iyi bir gelecek bırakmak için çalışmak zorunda olduğunu söyler. Doğrudur, yaşamak için çalışmak zorundayız. Ama patronlar bizi bu şekilde daha yaşarken öldürmüş, çocuklarımızın geleceğini daha en baştan karartmış olmuyorlar mı? O halde yaşamak için, çocuklarımıza güzel bir gelecek kurmak için bize dayatılan bu koşullara karşı mücadele etmemiz gerekiyor. Kaybedecek başka şeyimizin olmadığı bilinciyle zincirlerimizi kıralım, örgütlü mücadeleye katılalım.