
14 Ağustos Cumartesi günü derneğimizin Gebze temsilciliğinde bir film etkinliği düzenledik. Film etkinliğine birçok sektörden işçi arkadaşımız katıldı.
Amerika’daki sağlık sisteminin bir fabrika işçisi olan John Q’nun yaşadıkları üzerinden anlatıldığı filmde, John Q hasta olan çocuğuna kalp nakli yapılması için ve çocuğunu yaşatmak için elinden ne geliyorsa yapmaya çalışır. Ancak sağlık sisteminin de paraya dayandığını anlayan John Q, bu sorunun üstesinden gelmek için her yolu dener. John Q çalıştığı fabrikada haftada 20 saat yani kısa süreli çalıştırıldığı için, sağlık sigortası kalp naklini karşılamaya yetmez. Bu durum Amerika gibi gelişmiş bir ülkede, işçi sınıfına karşı izlenen politikayı açık bir biçimde yansıtmaktadır.
Hastane yönetimi, kalp nakli yapılmazsa ölecek olan küçük oğlunu sıraya koymak için John Q’dan büyük bir meblağ para ister. Aksi halde oğlunu hastaneden çıkartacaklarının tehdidini yaparlar. John Q, para bulmak için gece gündüz çırpınır, fabrikadan arkadaşları ile kilisede yardım toplar ancak tüm bunlar oğlu için istenen paranın onda birini dahi geçemez.
Hastane yönetimi küçük çocuğu ölüme terk ederek bir sabah hastaneden çıkartır. Bu durum karşısında çılgına dönen John Q, çareyi hastaneyi işgal etmekte bulur. John Q, işgal ettiği hastanede başka hastaların da olduğunu görür ve hastanenin işçi sınıfından olanlara ilgisizliğine karşı tepki gösterir. Hastane içinde tedavi olmak için bekleyen insanlara “bu hastane yeni bir yönetime geçmiştir, bundan böyle herkese bedava sağlık hizmeti verilecek!” diyerek işçi sınıfının haklı talebini yükseltir.
John Q’nun oğlu için yürüttüğü mücadeleye dışarıdaki insanlardan da destek gelir. Hastane yönetimi John Q’nun mücadelesi ve yürütülen dayanışma gösterileri karşısında bir şey yapamaz, boyun eğmek zorunda kalır. Böylece John Q oğlunu ölümden kurtarır ve kalp nakli yapılır.
Bu film adına kapitalizm denilen bu sömürü düzeninde sağlık sisteminin, egemenlerin kâr hırsı ile şekillendiğini gösteriyor. Filmi izledikten sonra işçi arkadaşlarımızla sohbet ettik. Türkiye’de de aynı sorunların yaşandığına ve işçi sınıfının “paran yoksa öl” dayatmasına karşı parasız ve kaliteli sağlık hizmeti talebini yükseltmesi gerektiğine değindik.