
“İşçilerin Sorunlarına Kim Sahip Çıkacak?” başlığıyla gerçekleştirilen şenliğe, çocuklarıyla ve işleriyle birlikte katılan işçilerin yanı sıra, genç işçilerin yoğun katılımı dikkat çekti. Gebze’deki açılış şenliğine çok sayıda işçinin yanı sıra, Feniş’te kıdem ve ihbar tazminatları için direnişte olan işçiler ve Genel-İş İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mahmut Şengül katıldı. İranlı mülteci ve göçmen sosyalist işçiler, hakkını arayan tekstil işçileri, çok sayıda fabrikadan işçiler ve aileleri Sefaköy temsilciliğimizde UİD-DER şenliğinin coşkusuna ortak oldular. Aynı saatlerde Ankara’da gerçekleştirilen şenliğe, yine sağlık, eğitim, gıda, metal, hizmet, inşaat sektöründen işçiler, taşeron işçiler ve market işçileri katılarak moral buldular.
Gebze’de etkinliğin başında Feniş işçileri adına bir konuşma yapıldı. Direniş süreçlerini anlatan bir Feniş işçisi, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Feniş alüminyum işçileri olarak 52 gündür işyerini işgal ettik ve direniş yapıyoruz. Direnişimizi haklarımızı alana dek sürdüreceğiz. Fabrikamız kapatıldı, bizler açlıkla, yoksullukla mücadele ederken, işveren rahat içinde yaşıyor ve sistem kendisini koruyor. Yasalarla güvence altına alındığı söylenen işçi haklarımızı gasp ediyor. Bu onurlu ve haklı mücadelenin emek dayanışmasıyla kazanılacağını biliyor ve siz sınıf kardeşlerimizi mücadelemize omuz vermeye çağırıyoruz.”
Feniş işçilerinin çağrısı coşkulu alkışlarla karşılandı. Bu coşku etkinlik boyunca artarak devam etti. Sinevizyon eşliğinde yapılan sunumda UİD-DER’in, işçi sınıfının can yakan sorunlarına karşı başlattığı kampanyalardan görüntüler yer aldı. Sunuma UİD-DER Müzik Grubunun şarkıları ve şiirler eşlik etti. Derneğimizin geçtiğimiz dönemde yürüttüğü çalışmalara da yer verilen şenlikte, yeni dönemde yapacağımız çalışmaların daha yoğun olacağı vurgusu yapıldı.
İmza stantlarında tanıştığımız ve derneğimize ilk defa gelen onlarca işçi, daha önce işçilerin sorunlarını anlatan bir etkinliğe katılmadıklarını, burada olmaktan çok memnun olduklarını başka çalışmalara da gelmek istediklerini söylediler. “İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım!” kampanyası ile tanıştığımız ve etkinliğimize katılan genç işçiler, etkinlik boyunca derneğimizin diğer çalışmalarını görme fırsatı yakaladılar.Tüm etkinlik boyunca işçilerin sorunlarının çözülebilmesi için ihtiyaç duyulan şeyin örgütlenme ve dayanışma olduğu ifade edildi. Etkinlik hep birlikte coşkuyla söylenen ve işçilerin mücadelelerini anlatan şarkılarla bitti. İşçi sınıfının birlik ve dayanışması için mücadele veren UİD-DER’in çalışmalarını daha da büyütüp güçlendirmek üzere çağrı yapıldı.
Etkinlik sonunda tüm temsilciliklerde halaylar çekildi, çaylar yudumlandı ve sohbetler edildi. Etkinlik boyunca verilen birlik ve dayanışma mesajı sohbetler sırasında sık sık dile getirildi. Örgütlü işçilerin kendilerini yalnız hissetmedikleri, zorluklara daha kolay göğüs gerebildikleri vurgulandı.