
Hacettepe Hastanesi’nde garson, temizlik ve posta personeli olarak taşeron şirkette çalışan işçiler, taşeron çalışma biçiminin yarattığı hak kayıplarına karşı uzun yıllardan beri mücadele ediyorlar. Yaklaşık bir ay önce internette yayınlanan yeni ihale şartnamesinde haklarının daha fazla kırpılması ve yeni baskılara yol açacak maddelerin şartnameye girmesi üzerine taşeron işçiler yine eylemler örgütlediler. Şartnamenin yayınlanmasından önce maaşların keyfi olarak düşürülmesi, taşeron işçisinin hastanenin kadrolu işçilerinin sahip olduğu haklardan mahrum bırakılması, gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için meydana gelen iş kazaları ve işçilerin görev tanımlarında olmayan işlerin işçilere yaptırılmasına karşı birikmiş bir öfke vardı.
Öncü işçiler yemekhane önünde masa açarak, katları gezerek işçi arkadaşlarını şartnamede geçen hak gasplarına karşı bilgilendirdiler. Bu çalışmaları sonucunda rektörlükten 2 kere randevu aldılar. İşyeri temsilcileri rektörlük yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerden tatmin edici bir cevap alamayınca 6 Kasım günü için eylem kararı aldılar. Eylem öncesi işyeri temsilcileri hastaneyi gece gündüz gezerek yapılacak eylemi işçi arkadaşlarına haber verdiler; sorularına cevap verdiler, kaygılarını giderdiler ve onları cesaretlendirdiler.
6 Kasım sabah 23.00-07.00 vardiyasından çıkan işçiler, 07.00-15.00 vardiyasına gelen işçiler, öğleden sonra 15.00-23.00’da işbaşı yapacak işçiler sabahleyin Hacettepe Hastanesi Çocuk Acil binası önünde toplanmaya başladılar. Kısa süre sonra sabah kahvaltısını dağıtan garsonlar da, kahvaltı boşlarını toplamadan eylem alanındaki arkadaşlarına katıldılar. O güne kadar yaptıkları her eylemde karşılarında olan ekip şefleri de bu sefer işçilerin yanında yer aldı. İşçiler 10.30’a kadar coşkulu sloganlar eşliğinde taleplerini tekrar takrar dile getirerek burada beklemeye devam ettiler. İşçilerin yanından geçen, onları izleyen pek çok hasta yakını da işçilere alkışlarla destek verdi. Bir hasta yakını, kızının 2 aydır bu hastanede yattığını, en ağır işin taşeron işçilerin sırtında olduğunu, bütün taleplerinde haklı olduklarını söyledi. Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri burada bir konuşma yaptı ve konuşmasında, taşeron aracılığıyla işçilerin bölündüğünü ama taşeron işçisinin yine de örgütlendiğini anlattı. Taşeron işçisinin emeğinin yok sayılmasına karşın hastanelerde bu işçilerin yükünün çok ağır olduğunu ve işçilerin bu emeklerine sahip çıktıklarını belirtti. İşçiler Çocuk Acil önünde beklerken sık sık “Vur Vur İnlesin Hacettepe Dinlesin”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Susma Haykır Taşerona Başkaldır”, “Hastane Hastane Duy Sesimizi, Bu Gelen İşçinin Ayak Sesleri”, “Hacettepe Yerinden Oynar İşçiler Birlik Olsa!” sloganlarını attılar.
10.30 itibariyle işçiler hâlâ çalışmakta olan arkadaşlarını da yanlarına katmak ve seslerini daha çok duyurmak için yine coşkulu sloganlar eşliğinde yemekhaneye doğru yürüdüler. Yürüyüş sırasında hastane binasının camlarından işçileri izleyenler de alkışlarla destek verdiler. Yemekhane önüne gelindiğinde yemekhanenin kapısının kilitli olduğu haberini alan işçilerin eylemleri sonuç vermiş, yemekhane hizmet veremez olmuştu, bu durum coşkunun daha fazla artmasına sebep oldu. Yemekhane önünde bir müddet bekleyen işçiler 11.00’da Rektörlüğe doğru yürüyüşe geçtiler. Kitle halinde önce Onkoloji Hastanesine giden ve burada da seslerini duyuran işçiler oradan Rektörlüğe geçtiler.İşçiler, Rektörlük önünde yine coşkulu sloganları ve alkışlarıyla beklemeye başladılar. Bir kez daha taleplerini dillendirdiler ve rektörle görüşmek istediklerini duyurdular. Kısa süre sonra Rektörlükten haber geldi ve işçi temsilcileri sendika temsilcileriyle birlikte rektörle görüşmeye girdiler. İşçi ve sendika temsilcileri rektörle görüşmedeyken rektörlükten dışarıda bekleyen işçilere çay ve çikolata ikramı yapıldı fakat işçiler bu ikramı kabul etmediler. Çünkü bu konuda kötü bir deneyimleri olmuştu. Daha önce yine hakları için rektörlük önünde eylem yaptıkları sırada temsilcilerinin görüşmeden çıkmasını beklerken işçilere çay ikram edilmiş, işçiler de rektörü “işçi dostu rektör” diyerek alkışlamışlardı. Fakat bundan kısa süre sonra maaşlarından 200 lira kesinti yapılmasıyla ikram edilen çayın nasıl bir ikiyüzlülük olduğunu anlamışlardı. Bu nedenle bu eylemde gelen çayı anında reddettiler.
İşçi ve sendika temsilcileri ise iyi haberlerle işçilerin yanına döndüler. İşçiler kararlı ve kitlesel eylemleri sonucu yeni şartnameyi iptal ettirdiler ve daha da önemlisi hazırlanacak şartnamenin işçi temsilcileriyle birlikte hazırlanmasını Rektörlüğe kabul ettirdiler. Ayrıca maaşlarda yapılacak bir iyileşmenin de sözünü aldılar.
Hacettepe işçilerinin bu başarılı, Rektörlüğe geri adım attıran ve kazanımla sonuçlanan eylemi, bütün işyerlerinde ve özellikle taşeron çalışma biçiminin olduğu işyerlerinde işçilerin örgütlü olmasına dayanan mücadelenin önemini tekrar ortaya koymuştur. Hacettepe Hastanesi’nde öncü işçilerin daha başlangıç aşamasında olan bu çalışması, bütün işyerleri için başarılı bir örnektir.