
Binlerce eylemci 31 Ocakta Yeni Delhi caddelerini doldurdu ve 2012 Temmuz ayında tutuklanan 147 Maruti Suzuki işçisinin serbest bırakılmasını talep etti. 15 Ocakta Haryana eyaletinde başlayan yürüyüş Jantar-Mantar’da sona erdi.
2012 Temmuzda Hindistan Maruti Suzuki fabrikasında, fabrika yöneticisi bir işçiye hakaret etti. Hiçbir sorgulama yapılmaksızın işçinin cezalandırılmasına öfkelenen işçiler, bir araya gelerek sendikanın duruma müdahale etmesini istediler. Bunun üzerine patronun cevabı, fabrikaya grev kırıcılarını getirerek sendikalı işçileri korkutmaya ve baskı altına almaya çalışmak oldu. Fabrikada grev kırıcı çete üyeleriyle işçiler arasında çatışmalar yaşandı. Fabrikaya gelen polisler de işçilerden yana değil, patrondan yana tavır aldılar. İşçiler, kendilerini tehdit ederek dövmeye çalışan firma yetkililerine tepki gösterdiler. Çıkan çatışmanın sonucunda birçok işçi yaralandı. Yönetimin çetesinin fabrikayı ateşe vermesinin ardından Suzuki buradaki iki fabrikayı kapattı. Olayların ardından bir yönetici toplantı salonunda ölü bulundu. Hükümet ve polis, işçilere saldıran ve fabrikayı ateşe veren çete üyelerini soruşturmak için hiçbir şey yapmazken, cinayet için fabrikanın 3 bin işçisini suçladı ve 147 işçiyi tutukladı. Bu olaydan sonra binlerce aile ekonomik ve psikolojik bir yıkımın içine düştü.
İşçiler, işçi aileleri, öğrenciler, sivil toplum örgütleri, Maruti Suzuki İşçileri Sendikası pankartı arkasında bir araya geldiler. Eylemlere, Hindistan’da yer alan pek çok sendika katıldı. 147 işçinin derhal serbest bırakılmasını ve işten çıkartılan 2300 işçinin işlerine geri alınmasını talep ettiler.
Eylemin ardından işçiler, taleplerinin yer aldığı bildiriyi Hindistan Başbakanı’na gönderdiler. İşçiler, Federal ve Merkez hükümetin işçi haklarına yönelik saldırılarına karşı mücadele ediyorlar. Eylem, işçilerin talepleri karşılanıncaya kadar desteğin devam edeceği sözü ile sonlandırıldı.