
Türkiye işçi sınıfının sendikal mücadelesinde önemli bir yeri olan Memet Ertürk, Paris’te tedavi gördüğü hastanede 31 Ocakta hayatını kaybetti. DİSK ve Maden-İş’te Kemal Türkler’le birlikte önemli görevler üstlenen Ertürk, 6 Şubatta Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’nde yapılan törenin ardından Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verildi.
71 yaşında yaşamını yitiren Memet Ertürk, 1 Mayıs’ın alanlarda ilk defa kutlanmasında önemli bir rol oynadı. 1976 yılına kadar DİSK’in kuruluş yıldönümü büyük bir otelin salonunda, kokteylle kutlanırdı. Ertürk, DİSK’in 9. kuruluş yıldönümünün Spor Sergi Sarayı’nda kitlesel bir şekilde kutlanması için Kemal Türkler’e öneride bulundu. İşçilerle birlikte yapılan bu kutlama sırasında Ertürk, Türkler’e, DİSK’in 1 Mayısları alanlarda kutlayacak bir güçte olduğunu belirtti ve bu yönde bir teklif sundu. Böylece 1925’te Takrir-i Sükûn Kanunuyla yasaklanan 1 Mayıs, ilk defa kitlesel bir şekilde 1976’da alanlarda kutlanmaya başlandı.
memet-erturk.jpg [1]

1979’da sendikadan ayrılana kadar, büyük bir tutkuyla görevini sürdüren Ertürk, grevlerde, direnişlerde, fabrika işgallerinde işçileri ziyaret ediyor, onları yalnız bırakmıyordu. İşçiler, Ertürk’ü kendilerinden biri gibi benimsemişlerdi.
12 Eylül 1980 faşist darbesiyle birlikte çok sayıda DİSK’li mücadeleci işçi ve sendikacı tutuklandı. Darbeden sonra yurt dışına çıkan Memet Ertürk, cezaevlerindeki DİSK’lilerin üzerindeki baskılara son verilmesi, serbest bırakılması ve DİSK üzerindeki yasaklara son verilmesi için DİSK’le Uluslararası Dayanışma Komitesi’nde görev aldı.
Memet Ertürk’ün sendikal mücadeleyi militan bir tutumla sürdürdüğü dönemi genç işçi kuşakları için örnek olmaya devam edecektir.