
Mitingin açılış konuşmasını Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak yaptı. Daha sonra söz işçilere verildi. İlk konuşmayı şeker fabrikalarında 18 yıl boyunca mevsimlik işçi olarak çalışan Salim Gündüz yaptı. Salim Gündüz şunları söyledi: “Aynı yolda omuz omuza yürüdüğümüz emekçi kardeşlerim, sizleri şeker fabrikasının onurlu işçileri adına selamlıyorum. Bizler emeğimiz için mücadele ediyoruz. 2006’da bize verilen sözler unutuldu.
12 ay çalışma hakkımız elimizden alındı. Emeklilik hakkımız imkânsız kılındı. Biz haktan yanayız, hukuktan güç alıyoruz.” Gündüz, özelleştirmenin işsizlik demek olduğunu, özelleştirme yerine şeker fabrikalarının yeniden yapılandırılması gerektiğini, bunun için şeker işçisinin her türlü fedakârlığı yapmaya hazır olduğunu vurgulayarak sözlerini bitirdi.Daha sonra Yatağan işçileri adına bir konuşma yapıldı. Yatağan işçisi Mustafa Göçmen konuşmasına, “Dişe Diş Kana Kan, Kaptırmayız Erdoğan” sloganını attırarak başladı. Yatağan işçisinin 153 gündür direndiğini söyleyen Göçmen, bundan asla vazgeçmeyeceklerini, direnmenin onur olduğunu dile getirdi. Göçmen, özelleştirmeye karşı verdikleri mücadelede, her türlü hukuksuzluğa başvuran hükümetin kendilerini engellemeye çalıştığını anlattı ve hükümete şöyle seslendi: “Emeğe ve emekçilere saldırmaktan vazgeçin. Kölelik düzeninden ve özelleştirmelerden derhal vazgeçin, emeğe ve emekçilere sahip çıkın. Taşeron işçilerinin kadro taleplerinin derhal kabul edilmesini istiyoruz. İşçi sınıfını üretimden gelen gücünü kullanmaya mecbur bırakmayın!”
Yatağan işçisinin ardından kürsüye Yol-İş Ankara 1 Nolu Şubeden taşeron işçisi Mustafa Dağtekin geldi. Dağtekin konuşmasına, “Türkiye’nin dört bir yanından gelerek Sıhhiye Meydanı’nı bir çiçek bahçesine çeviren on binlerce emekçi arkadaşım, sizleri en sıcak sınıf kardeşliği duygularımla selamlıyorum” diyerek başladı. Dağtekin, yaklaşık 4 yıldır sendikalarının önderliğinde taşerona karşı mücadele verdiklerini, ilk önce sendikalarına üye olduklarını ve binlerce taşeron işçisi olarak mücadeleye katıldıklarını söyledi. Toplu iş sözleşmesinden yararlanmak istediklerinde ise Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, kendilerini karayolları işçisi saymadığını hatırlattı. Yargı kararlarının uygulanmadığını ve hukuksuzluk yapıldığını dile getiren Dağtekin, “mahkemeye gittik kazandık, yargıya gittik kazandık, daha nereye gidelim?” diye sordu. Dağtekin, taşeronluğa karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti.
Yol işçisinin ardından Denizli’de direnişte olan Zorlu Tekstil işçilerini temsilen direnişçi Zorlu Tekstil işçisi Rabia Daşdemir bir konuşma yaptı. Daşdemir, bir kadın işçi olarak yaşadığı zorlukları anlattıktan sonra şunları söyledi: “Bizler insanca ücret alabilmek için, çalışma koşullarımızın düzeltilmesi için, fabrikamızda kreş olsun, ikramiyemiz olsun, yakacak yardımımız olsun diye, eşimizle çocuğumuzla geçireceğimiz vaktimiz olsun diye sendikaya üye olduk. Ama anayasal hakkımızı kullandık diye kapının önüne konduk.” Daşdemir, patronların işçileri insan değil bir makine gibi gördüklerini, kendisinin de 12-16 saat, Pazar tatili dahi yapmadan çalıştığını ama hakkını aradığı için kapının önüne konduğunu belirtti. Mücadelelerinde geri adım atmayacaklarını, direnişlerinin Denizli’deki diğer tekstil işçilerine de örnek olacağını söyledi.Konuşmalar sırasında sık sık “Direne Direne Kazanacağız”, “Yatağan İşçisi Yalnız Değildir”, “Punto İşçisi Yalnız Değildir”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Yaşasın İşçilerin Birliği” sloganları atıldı.
İşçilerin konuşmalarının ardından sözü Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay aldı. Atalay, taşeron işçisinin hasta olmaya, cenazesine dahi gitmeye hakkı olmadığını, bugün bu işi bitirmek için bir araya geldiklerini söyleyerek sözlerine başladı. Atalay, 1980 sonrası sendikaların kan kaybettiğinden bahsetti ve bugün pek çok sektörde işçilerin %97’sinin sendikasız çalıştığını hatırlattı. Taşeronun en baştaki nedeninin örgütsüzlük olduğunu belirtti. Son 2 aydır yolsuzluk ve paralel devlet iddialarının ortalarda olduğunu, bunun bedelini işçilerin ödediğini söyledi. Atalay, bu ülkede birilerinin uyuduğunu birilerinin de uyuma numarası yaptığını ama onları da uyandıracaklarını söyleyerek sözlerine son verdi. Atalay’ın konuşmasının ardından miting sona erdi.