
İşsizlik tırmanıyor
İşten atma saldırıları sürerken, işsizlik de giderek tırmanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü İstatistikleri verilerine göre işsizlik, 2013’ün Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 oranında artarak %9,9’a yükseldi. Böylece 2013 Kasımda, 2012’nin aynı ayına göre 154 bin işçi işsizler ordusuna katıldı ve toplamda işsizlerin sayısı 2 milyon 784 bine çıktı.
Üstelik hem tarım dışı hem de 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yükseldi. 2013’ün Kasımında genç nüfustaki işsizlik, geçen yılın aynı ayına göre 0,5 puan artış göstererek %19,3 oldu. Bu dönem içinde istihdam edilenlerin sayısı ise yalnızca 152 binde kaldı.
İşsizlik giderek tırmanıyor. Resmi rakamlara göre bile işsizlik oranı %10’a çıkmış bulunuyor. Gerçek rakamlar hesaba katıldığında işsizlerin sayısı 5-6 milyona kadar yükselmektedir. Patronlar sınıfı kârlarını artırmak için iki ve hatta üç işçinin işini bir işçiye yaptırırken ve çalışan işçilerin iliklerini kuruturken, dışarıda milyonlarca işsiz işçi dolaşmaktadır. İşsizler iş bulamadıkları için psikolojik sorunlar yaşamakta ve tükenmektedirler. Sonuç da her durumda yıpranan ve yoksulluğa talim eden işçiler olurken, patronlar sermayelerini daha da büyütmektedirler.
Gedik Kaynak’ta işten atma saldırısı
Kurtköy’de kaynak telleri (elektrot) üreten Gedik Kaynak fabrikasında 60 işçi işten atıldı. 15 yılı aşkın bir süredir Çelik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada 600 işçi çalışıyor. İki yıldır toplu sözleşmeden doğan ikramiyelerinin ücretlerine dâhil edilmesine rağmen ödenmediğini belirten işçiler, Çelik-İş yöneticileri ve Gediz Kaynak patronu ile görüşme yaptılar. Görüşmeler sonucu ikramiyelerini alamadıklarını belirten işçiler, dava açarak haklarını aramaya başladılar. Bunun üzerine Gedik Kaynak patronu 60 kişiyi işten attı.Dava açan işçilerin avukatı Seyit Nusret Öztürk tarafından yapılan açıklamada, ikramiye hakkı için mücadele eden işçilere patron tarafından baskı yapıldığı, zorunlu izin, bölüm değiştirilmesi ve işten atma gibi saldırıların gerçekleştirildiği belirtildi. Birkaç yıl önce de işten atmaların olduğu Gedik Kaynak’ta, işçiler, mücadele ederek haklarını alacaklarını ve işlerine geri dönme mücadelesi vereceklerini belirtiyorlar.
Antep’te Gürteks Tekstil’de 150 işçi işten atıldı
Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Gürteks Tekstil fabrikasında son bir haftadır 150 işçi işten atıldı. Öz İplik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada işçiler, ücretlerine zam ve yılda dört ikramiye talep ettikleri için gözdağı amacıyla bu saldırının yapıldığını belirttiler. Sendikanın sessiz kalma tutumuna karşılık toplu istifa etme girişiminde bulunduklarını belirten işçiler, sendikanın bu toplu sözleşme döneminde işçilerin taleplerinin karşılanacağı sözünü verdiğini ifade ettiler.2012 yılında 5 bini aşkın tekstil işçisinin ağır çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı gerçekleştirdikleri fiili grev mücadelesinde, organize sanayi bölgesinde 10 gün süren bir direniş yaşanmıştı. Bu mücadele sonucunda Gürteks, Canan Tekstil ve Motif İplik’te işçiler ile işverenler arasında anlaşma sağlanmıştı. İşçilerin taleplerini iki yıl önce kabul etmek zorunda kalan tekstil patronları, pusuda bekleyerek, buldukları ilk fırsatta işçilerin haklarına saldırıya giriştiler. Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’in tutumu karşısında öfkelenen işçiler ise, geçmiş mücadele deneyimleri ışığında talepleri için mücadele etmeye devam ediyorlar.