
Maden işçileri taşerona karşı!
ttkeylem5.jpg [1]

Eylemde bir konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK’nın işçi açığına dikkat çekti ve emeklilerle birlikte bu açığın 3 bini geçtiğini belirtti. Taşeron firmalara karşı olduklarını ifade eden Alabaş, şöyle konuştu: “Biz buna karşıyız. Taşeronda ısrar edilirse biz işyerlerinde fiili olarak eylem yaparak bu uygulamaya izin vermeyecek ve taşeron şirketleri ocaklarımıza sokmayacağız. Taşeron demek, kan, gözyaşı, ölüm demektir. Yeraltı madenciliğinde taşeron uygulamasının facialara yol açtığını yaşayarak öğrendik. 17 Mayıs 2010'da 30, 7 Ocak 2013'te 8 arkadaşımızı taşeron şirketlerin çalıştığı sahalarda kaybettik. Göz göre göre gelen bu kazaları iş cinayeti olarak tanımladık. Bugün hala bu uygulamayı sürdürmek isteyenlere izin vermeyeceğiz. Armutçuk’ta taşeron uygulamasına gitmek büyük bir risktir ve yanlıştır. Armutçuk’ta çalışma şartları çok daha zordur ve bilgi, tecrübe, dayanışma, yardımlaşma ister. Buradan genel müdürümüzü ve kurum yetkililerini bu karardan dönmeye çağırıyoruz. Çözüm işçi açıklarını gidermektir. Bundan sonraki eylemlerimiz iktidar partisinin kapısında olacaktır. Çünkü asıl sorumlu siyasi iktidardır ve işçi açıklarını gidermek onların görevidir.”
İşçiler, eylem boyunca “Susma, Haykır, Taşerona Hayır”, “Taşeron İstemiyoruz”, “Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek”, “Kozlu, Gelik, Biz Daha Ölmedik”, “Vur Vur İnlesin Ankara Dinlesin!” sloganlarını haykırdılar.
İskenderun Belediyesi taşeron işçileri haklarını istiyor
İskenderun Belediyesi’nde çalışan 450 işçi, hakları için iş bırakarak eylem yaptılar. Envitec adlı taşeron firmada çalışan işçiler, İskenderun PAC Meydanı’nda bir araya geldiler. İşçiler, Envitec yönetimini, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek’i ve üyesi oldukları Hizmet İş Sendikası’nı protesto ettiler.Envitec adlı taşeron şirkette çalışan 450 işçi, temizlikten şoförlüğe belediyenin her türlü işini yapıyorlar. İskenderun Belediyesi’nde yetkili olan Hizmet-İş’e üye olan işçiler, haklarının verilmesini istiyorlar. Hizmet-İş bir süredir işçiler adına toplu sözleşme görüşmelerini sürdürüyor. Fakat işçiler, belediye yönetiminin, taşeron firmanın ve sendikacıların kendilerini oyaladıklarını belirtiyorlar.
Sözleşme sürecinin yürümediğini ifade eden işçiler, ikramiye yerine kendilerine Kurban Bayramı’nda bir kilo et verildiğini, ücretlerinin düşük olduğunu, hayvanların taşındığı araçlarla işe getirilip götürüldüklerini belirtiyorlar. İşçiler, sendikanın kendilerine sahip çıkmasını ve korumasını, ücretlerinin yükseltilmesini, çalışma koşullarının düzeltilmesini ve taşeron çalışmaya son verilmesini talep ediyorlar.