
Lüleburgaz’da bulunan Zentiva fabrikasının işçileri, patronun işten çıkarma saldırısına işyerini işgal ederek yanıt veriyorlar. Petrol-İş Sendikası’nda örgütlü 418 işçinin çalıştığı fabrikada, iş daralmasını bahane eden patron 50 işçiyi işten çıkaracağını açıkladı. İşçiler, kendi istekleriyle işten ayrılmak isteyenlerin işten çıkartılmasını, bunun dışında kalanların işten çıkarılmasını kabul etmeyeceklerini açıkladılar. 23 işçi kendi isteğiyle işten ayrılmayı kabul etti. Ancak patron 50 işçiyi işten atmakta ısrarlıydı.
20 Şubat gecesi 9 işçiyi, ertesi sabah da 7 işçiyi işten çıkardı. İşçilerin arasında 22 yıldır çalışan, emekliliklerine birkaç yıl kalmış işçiler de bulunuyor. İşten çıkarılan işçiler, arkalarını dönüp gitmediler. İşyerindeki sendika odasında toplandılar. Diğer işçiler de arkadaşlarını yalnız bırakmadılar. Gece vardiyasındaki işçiler de işyerini terk etmediler. Sabah vardiyasındaki arkadaşlarıyla birleşen işçiler, sendika yönetimiyle birlikte, işten atma saldırısı geri çekiline kadar işyerini terk etmeme kararı aldı. İşçiler direnişe geçtiler. Sendika işyeri temsilcisi, işçinin de sendikanın da direnmekte kararlı olduğunu, talepleri yerine getirilene kadar direneceklerini açıkladı.
İşyerinde bir yandan fiili işgal sürerken, öte yandan işçiler iş yavaşlatma eylemi gerçekleştiriyorlar. Petrol-İş Trakya Şubesi, gerekirse şalterleri de indirip üretimi durduracaklarını, işçilerin direnişlerinden ve taleplerinden kesinlikle geri adım atmayacaklarını açıkladı.
Kısa bir süre önce Greif işçileri de patronun saldırılarına işyerini işgal ederek yanıt verdi. Greif’deki işgal hâlâ sürüyor. Greif ve Zentiva işçilerinin hakları için işyerini işgal etmesi elbette önemlidir. Önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisinin durgunluk ve daralma yaşaması öngörülüyor. Şirketler şimdiden daralma gerekçesiyle toplu işten çıkarma saldırılarına başlamıştır. Ekonomi büyürken kârlarını büyüten patronlar, kriz dönemlerinde faturayı yine işçilere çıkartmaya ve kârlarının düşmesinin önüne geçmeye çalışıyorlar. Ancak patronlar işçilerin mücadelesini de hesaba katmalılar! İşten atılan ya da hakları için örgütlenip mücadele eden işçiler sahneye çıktığında her şey farklı olmaya başlamaktadır, başlayacaktır!