
Greif işçileri ABD Konsolosluğu’na yürüdü
Greif işçileri, Greif CEO’su Daniel Liste’nin Türkiye’ye gelerek işçileri Ekonomi Bakanı’na şikâyet etmesini, dolayısıyla haklı ve meşru işgali yasadışı göstermeye çalışmasını protesto ettiler. İşçiler, ABD Konsolosluğu önünde gerçekleştirdikleri eylemle CEO’yu, taleplerini kabul etmesi için uyardılar!Greif’de 18 gündür fabrika işgalini sürdüren işçiler, 27 Şubatta ABD Konsolosluğu önünde eylem yaptılar. İstinye Park önünden yürüyüşe geçen işçiler, “Taşeron Kölesi Olmayacağız”, “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam!” sloganlarını haykırdılar. DİSK Tekstil Sendikası Esenyurt Bölge Temsilcisi Engin Yılgın, yürüyüş boyunca yaptığı konuşmalarla, Greif isçilerinin hakları için 18 gündür direndiğini ve üretimi durdurarak, fabrikayı işgal ettiğini duyurdu.
Konsolosluk yakınında gerçekleştirilen basın açıklamasını, işyeri temsilcilerinden Ferhat Alsaç okudu. Greif işçilerinin sorunlarını ve direniş sürecini anlatarak söze başlayan Alsaç, işverenin işçilere ve sendikaya dönük baskılarını da anlattı. Alsaç, yaşanan baskı ve haksızlıklar karşısında direnişe geçen işçilerin değil, işçileri 44 ayrı taşeron firma altında çalıştıran işverenin yaptıklarının yasadışı olduğunu ifade etti.Greif şirketinin CEO’su Daniel Liste’nin Türkiye’ye geldiğini açıklayan Alsaç, CEO’nun direnen isçileri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye şikâyet ederek hükümete hedef gösterdiğini belirtti. Açıklama, işverenin talepleri kabul etmesi çağrısıyla sona erdi.
Luna Sayaç işçilerinin direnişi sürüyor
luna_ba.jpg [3]

İşbaşı yaptırılmayan işçiler, sendikanın İzmir şubesi yetkilileri ile birlikte fabrikanın önünde geçtiğimiz Salı gününden itibaren direniş başlatmışlardı. İşçiler, işe geri alınmak ve sendika haklarının tanınması için başlattıkları mücadeleyi sürdürüyorlar.
Çalışma Bakanlığı’na yapılan yetki başvurusunun yanıtını bekleyen sendika, işçilerin işe iade ve tazminat davalarını da takip ediyor. Yetki tespiti gelene dek üye çalışmasını sürdüreceğini açıklayan sendika, işçiler işe alınana dek mücadelenin devam edeceğini açıkladı.
Standart Profil genel müdürüne taciz protestosu
290 gündür sendikalaşma mücadelesi veren Standart Profil işçileri, üyesi oldukları Petrol-İş Sendikası ile birlikte fabrika önünde eylem yaptılar. İşyeri Genel Müdürü Sebahattin Karabulut’un sendika üyesi kadın işçilere taciz mesajları göndermesinin protesto edildiği eyleme, Petrol-İş Aliağa ve İzmir şubelerine üye işçiler ile Türk-İş’e bağlı sendikaların İzmir şube başkanları, Manisa’dan işçi ve emekçiler ile sendikacılardan oluşan 200 civarında katılım sağlandı.Kadın işçiler, “Evde İşte Sokakta Tacize Son”, “Tacize Hayır Sendika Haktır”, “Kadınız Sendikalıyız Tacize İsyandayız!” yazılı dövizler taşıdılar. Konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, “Petrol-İş, kadına yönelik şiddet, cinsel taciz ve mobbing konularında mücadele deneyimi olan bir sendikadır. Herkes bilmelidir ki, bu işin peşini bırakmayacağız. Kadın üyelerimize yönelik bu iğrenç saldırıyı uluslararası boyuta taşıyacağız” dedi.
Karabulut’un taciz mesajları gönderdiği işçi Ayşen Tufan ise şu açıklamayı yaptı: “11 ülkede faaliyet gösteren bir firmanın Genel Müdürü bu iğrençliği yapacak kadar alçaldı. Ben anneyim, 2 çocuğum var. Hiçbir kadın bu yaşadıklarımı hak etmez. Her şeye rağmen inat ettik, sendikamızı bu fabrikaya halaylarla sokacağız.”
Yaklaşık 300 gündür direnen Standart Profil işçileri, sendikalarına da onurlarına da sahip çıkıyor, patrona boyun eğmeden mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürüyorlar.
İSKİ’de çalışan taşeron işçileri iş bıraktı
iski_isci.jpg [5]

İSKİ’nin Beyoğlu ve Fatih şubelerinde çalışan toplam 16 işçi, Kurtuluş’taki işyeri önünde direnişe başladı. Talepleri karşılanana kadar eylemi sürdüreceklerini belirten işçiler, işe gitmek ve yemek satın almak için dahi paralarının olmadığını, soğukta çalıştıkları halde çay içecek paralarının olmadığını, sadece anlaştıkları ücretin ödenmesini istediklerini ifade ediyorlar.
İşçilere “ya çalışın ya da işi bırakın gidin” diyebilen açgözlü işveren, el koyduğu işçilerin ücretlerini farklı şehirlerdeki ihalelerde kullanırken, işçileri sefalete mahkûm ediyor. Haklarını isteyen işçilerse, bu ahlaksızlığa direnişle yanıt veriyorlar.
Zentiva’da işçiler kazandı!
Lüleburgaz’da faaliyet gösteren Zentiva fabrikasında işveren, daralma bahanesi ile 20 ve 21 Şubatta, 15 işçiyi işten çıkarmıştı. İşverenin bu saldırısına 420 işçi işyerini terk etmeyerek cevap verdi; işten atılan işçilerin geri alınmasını talep etti.İşyeri işgaliyle, arkadaşlarına sahip çıkan Petrol-İş üyesi işçilerin direnişi, 26 Şubatta kazanımla son buldu. Sendika ile işveren tarafı arasında yapılan anlaşmaya göre, işten atılan işçilerin 10’u tekrar işbaşı yaptı. Gönüllü olarak ayrılmayı kabul eden 5 işçi de tüm yasal haklarını ve 8 maaş ek ücret alarak işten ayrıldı.