
İspanya’da, 22 Martta 1 milyon işçi ve emekçi, hükümetin kemer sıkma politikalarını, artan işsizlik ve yoksulluğu protesto etmek için başkent Madrid’te bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Sendika ve demokratik kitle örgütlerinden oluşan 300 örgüt yürüyüşe destek verdi. Yüz binlerce işçi “Ayağa Kalk, Ayağa Kalk, Mücadeleye Atıl”, “İşsizliğe, Sürgünlere, Güvencesizliğe Geçit Verme! Onurun İçin Yürü”, “Ne istiyoruz? İş!” sloganlarını haykırdı.
Yürüyüş boyunca, Halkçı Parti hükümetinin kemer sıkma politikalarını protesto eden pankartlar ve kızıl bayraklar taşındı. İspanyol emekçiler, hükümetin ekonomik krizi aşmak için uygulamaya soktuğu yasaları ve son tedbirleri sloganlarla protesto ettiler. Emekçilerin bir diğer talebiyse hükümetin ve kilisenin el ele vererek çıkardığı kürtaj yasağının kaldırılması ve sınırsız kürtaj hakkının tanınması idi.
Öğrenciler, emekliler, işsizler, öğretmenler, itfaiye çalışanları, maden işçileri, sağlık işçileri, kamu emekçilerinin yanı sıra fabrikalarında mücadeleyi sürdüren Panrico ve Coca Cola işçileri de yürüyüşe katıldılar. Yürüyüşün sonunda polisin saldırısı üzerine gençlerle polis arasında çatışma çıktı. Çatışmalarda 101 kişi yaralandı, 27 kişi tutuklandı. Tutuklulardan 3’ünün çocuk olduğu bildirildi.
Aynı gün Almanya’nın Berlin şehrinde, İspanyol emekçilerle dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Eyleme katılanların önemli bir çoğunluğunu, kötüleşen ekonomik şartlar nedeniyle Almanya’ya göç etmek zorunda kalan İspanyol gençler oluşturdu. Göçmen gençler, kendilerini göçe zorlayan koşulları protesto etmek için dayanışma eylemini gerçekleştirdiklerini ifade ettiler.İspanya hükümeti, 12 saat boyunca şehir merkezini kapalı tuttu. Polis, Madrid’e ulaşmaya çalışan 100’ü aşkın otobüsü durdurarak aramaya tabi tuttu.
2008’de yaşanan büyük ekonomik krizin bir sonucu olarak İspanya’da işsizlerin sayısı 6 milyona ulaşmış durumda, yani işsizlik oranı %26. 630 bin aile en temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda değil. Yoksulluk sınırının altında yaşayanların oranı 2008’de %23 iken, bugün bu oran %28’e ulaşmış durumda. Bu da 13 milyon işçinin yoksulluk ve sosyal dışlanma tehdidi altında yaşadığını gösteriyor.
İspanyol işçi ve emekçiler, hükümetin taleplerini karşılamasını istiyorlar.