
Tanıtım videosunun ardından uzun yıllardır sağlık sektöründe çalışan UİD-DER’li bir kadın işçi sunum yaptı. Gecesi gündüzü olmayan, sosyal hayattan dahi mahrum kalan sağlık çalışanlarının maruz bırakıldığı şiddetin boyutlarına, nedenlerine ve en önemlisi çözümüne yönelik tespitler yapıldı. Bacasız sanayi haline dönüştürülen hastanelerde çalışan işçilerin Türkiye’de günde 23 kere şiddete maruz kaldığı ifade edildi. Bu da her saat bir işçinin saldırıya uğradığı anlamına geliyor. İstatistikî veriler, sağlıkta şiddetin önemli bir kısmının devlet hastanelerinde yaşandığını ortaya koydu. Bu, sağlık hizmeti almak amacıyla ancak devlet hastanelerine giden işçi ve emekçilerin yine kendileri gibi emekçi olan sağlık çalışanlarına öfkesini yönelttiği anlamına geliyor. Hükümetin sağlıkta gerçekleştirdiği kısmi iyileştirmelerin, olduğundan fazla büyütüldüğünün, son on yılda sağlık sigortası kapsamının daraltıldığının, özel hastanelerin katkı payının arttırıldığının, sağlık emekçilerinin haklarının büyük ölçüde gasp edildiğinin, sağlık sektörünün önemli bir kısmının taşeronlaştırıldığının altı çizildi. Bu yüzden gerçek sorumluların sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan emekçilerin değil, sağlıkta yıkım projelerini uygulayan AKP hükümeti olduğu vurgulandı. Sağlık çalışanlarının talepleri sıralandı: “Herkes için nitelikli, parasız sağlık hizmeti!”, “Tüm hastanelerde kreş hakkı!”, “Performans sisteminin kaldırılsın!”, “Güvencesiz, kuralsız, esnek çalışma yasaklansın!”, “Ücretler yükseltilsin, çalışma saatleri kısaltılsın!”
Etkinliğin ikinci bölümü işçilerden gelen soruların cevaplanmasına ayrıldı. Bir hastanenin çocuk acil servisinde çalışan bir kadın işçi, yasak olmasına rağmen, hastanede inşaat varken çalıştırılmaya zorlandıklarını ve bu yüzden hasta yakınları tarafından şiddete uğradıklarını anlattı. Başka bir kadın işçi şiddete karşı nasıl mücadele edileceğini sorarken, bir başka işçi ise taşeron ve kadrolu işçilerin arasındaki ayrımların nasıl ortadan kaldırılacağını sordu.
Sağlık işçilerinin örgütlenmesi, talepleri için mücadele etmesi gerektiği vurgulandı. Etkinliğe katılan sağlık işçileri, 20 Nisanda UİD-DER’in Sefaköy temsilciliğinde yapılacak olan 1 Mayıs şenliğine ve diğer sektörden işçilerle UİD-DER saflarında 1 Mayısa katılmaya davet edildiler.