
Sendikadan istifa etmeyi dayatan sözleşmeyi reddeden 4200 işçi, lokavttan sonra işe dönmeyi reddedip greve çıktı. Toyota’nın her iki fabrikasında örgütlü olan sendika, işçilerin öncelikle koşulsuz olarak işe geri alınmasını, ücretlerin yükseltilmesini, tatil ve barınma gibi hakların verilmesini talep ediyor. Aksi halde grevin süreceğini belirtiyor. Otomotiv işçileri, ücretlerine enflasyon oranında zam yapılmasını istiyorlar. Hayat pahalılığı giderek artıyor, doğal olarak işçiler de ücretlerin yükseltilmesini talep ediyorlar.
2 Nisanda ise 25 işçi Bidadi’deki Toyota fabrikası önünde süresiz açlık grevine başladı. İşçiler, hükümetin bir an önce devreye girip fabrika yönetimiyle olan uyuşmazlığı sonlandırmasını ve kendilerine koşulsuz olarak işbaşı yaptırılmasını talep ediyorlar.
Hindistan’ın 5 ya da 7 yıl içerisinde Çin ve ABD’nin ardından dünyada otomotiv sektöründe üçüncü büyük ülke olacağı öngörülüyor. Hindistan’daki bu iki Toyota fabrikası büyük kârlar elde etmesine rağmen, işçilerin payına yalnızca sefalet ücreti düşüyor. Hindistan’da daha önce de Hyundai, Honda, Mahindra&Mahindra ve Maruti Suzuki işçileri grevlere çıkmış ve hakları için mücadele vermişlerdi. İşçiler haklarını almakta kararlı olduklarını ifade ediyorlar.