
Almanya’da pilotların grevi
Almanya’da Lufthansa Havayolu şirketinde çalışan yaklaşık 5400 pilot, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca greve gitti. 2 Nisandan 4 Nisan saat 24.00’e kadar süren grev, 425 bin yolcuyu etkiledi. 78 ülkeye ve 235 ayrı noktaya seferi olan, dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden Lufthansa, binlerce uçuşu iptal etmek zorunda kaldı.Alman pilot sendikası Cockpit (VC) ve pilotlar, ücretlerinin yükseltilmesini ve emeklilik yaşının 55’e çekilmesini talep ediyorlar. 5 yıl boyunca geçerli olacak toplu sözleşme henüz imzalanmış değil. Lufthansa, 2012 Mayıs ile 2015 Aralık ayı için yüzde 5,2 ücret artışı teklif ediyor. Sendika ise Nisan 2013’e kadar yani ilk 12 ay için yüzde 5,2 sonraki 12 ay için ise yüzde 4,6’lık artış talep ediyor. Pilotlar verdikleri mücadelenin sadece ücret için olmadığını, güvenlikleri için de olduğunu ifade ediyorlar. Pilotlar, özellikle emeklilik hakları için mücadele veriyorlar. Toplu sözleşmeleri gereğince pilotlar 55 yaşında uçuşlara son verip, yasal emeklilik yaşına kadar maaşlarının yüzde 60’ını alabiliyorlar. Lufthansa ise pilotların işi erken bırakma yaşını 60’a çıkarmak istiyor. Pilotlar, Lufthansa’nın bu saldırısına karşı çıkıyor ve 65 yaşına kadar bu koşullarda çalışılamayacağını, dolayısıyla da hak kaybına uğramadan erken emeklilik istediklerini belirtiyorlar.
Bu talepler doğrultusunda pilotlar, 2 Nisanda Lufthansa’nın Frankfurt’taki ana binasına yürüdüler. Burjuva politikacılar ise, televizyon kanallarında yapılan programlarda ve gazetelerde pilotların havayolu şirketlerinin gerçekleştirdiği saldırılara karşı verdiği mücadeleyi karalamaya çalıştılar. Patronlar sınıfının temsilciliğini yapan siyasetçilerin ve onların medyasının karalamalarına rağmen pilotlar haklı talepleri için grevlerini kararlılıkla sürdürdüler.
Yunanistan’da genel grev
Yunanistan İşçileri Genel Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Çalışanları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla 9 Nisanda işçiler ülke çapında greve gittiler. Hükümetin izlediği ekonomi politikalarını, işsizliği ve çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla gerçekleştirilen 24 saatlik grev, hayatın her alanına yansıdı.
Okullar, devlet daireleri ve eczaneler kapalı kaldı, hastanelerin yalnızca acil bölümleri çalıştı, gemiler limanlarda bekledi. Eczacılar, avukatlar, belediye, liman, demiryolu işçileri ve daha pek çok meslek grubu greve katıldı. Binlerce işçi, işsiz, emekli yürüyüşler gerçekleştirdiler. İşçiler, kemer sıkma politikalarına son vermek için mücadele ettiklerini söylüyorlar. Yunanistan’a borç veren AB’nin motor gücü Almanya, kamu harcamalarının kısıtlanmasında ve vergilerin arttırılmasında ısrar ediyor. Sendikalar, bu nedenle bu protestoların aynı zamanda 11 Nisanda Yunanistan Başbakanı’nı ziyaret edecek olan Angela Merkel’e karşı da yapıldığını söylüyor.
Başta Atina olmak üzere Patra, Yanya ve Selanik gibi büyük kentlerde gösteriler düzenlendi. Atina’da, kent merkezindeki yoğun katılımlı iki gösteri nedeniyle kent merkezi trafiğe kapatıldı. Gösteriler sırasında polis, işçilerin parlamentoya yürümesini engellemek için Sintagma Meydanı’ndaki Parlamento çevresine barikatlar kurdu.
Yunan basın-yayın çalışanları da dün ücret kesintilerini, toplu iş sözleşmelerinin imzalanmamasını ve işten çıkarmaları protesto ederek 24 saatlik greve gitti.
Krizle birlikte dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Yunanistan’da da işsizlik yükseldi, işçilerin gelirleri düştü, vergi artışları, hayat pahalılığıyla birlikte sefalet koşulları derinleşti. Ancak işçiler bu koşullara boyun eğmediklerini grevlerle, eylemlerle patronlara ve onların hizmetindeki iktidarlara ilan ediyorlar.
Brezilya’da Olimpik Park işçileri grevde
Brezilya’da düzenlenecek olan 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları için Rio de Janerio’da yapımı devam eden Olimpik Park inşaatında çalışan 2 bini aşkın işçi, 3 Nisanda greve gitti. İnşaat işçileri, iş koşullarının düzeltilmesi, iş kazalarının önlenmesi ve ücretlerinin zamanında ödenmesi gibi taleplerde bulunuyorlar. Grevci işçiler, ayrıca sağlık sigortası haklarının genişletilmesini de istiyorlar.İşçilerin üye olduğu sendikanın temsilcisi Marcos Vinicios şöyle dedi: “Bizim temel isteğimiz, sağlık sigortasının, sadece çalışan işçiyi değil, aile üyelerinin alacağı sağlık hizmetlerini de kapsaması. Masa başında çalışan işçiler buna sahip olabiliyor ancak bu hak bizden esirgeniyor. Bunun adaletsiz olduğunu düşünüyoruz. Daha eşit bir uygulama ve ailelerimiz için de sağlık sigortası istiyoruz.”
15 milyar dolar harcanarak hazırlanan Olimpik Park inşaatında işçilerin ne zaman işe geri dönecekleri belli değil. Talepleri karşılanmadan işe geri dönmeyi kabul etmeyen işçilere, 7 Nisanda polis saldırdı. Polisin işçilere gözdağı vermek için havaya ateş açtı.
Eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlar dururken, bütçenin olimpiyatlar ve dünya kupasına aktarılmasına on binlerce işçi-emekçi eylemler gerçekleştirerek tepkilerini göstermişlerdi. İşçiler, hakları için mücadelede kararlı olduklarını ifade ediyorlar.
İran’da metal işçileri protestosu
Zagros Çelik Fabrikası işçileri, 6 Nisanda Çalışma Bakanlığı önünde toplanarak fabrikanın kapatılmasını ve işten atmaları protesto ettiler. 274 işçi fabrikanın kapatılması gerekçesiyle işten çıkarıldı. Üstelik işçiler son 4 aydır ücretlerini alamıyorlardı.İşçiler, Ağustos ayından bu yana taleplerini çeşitli devlet kuruluşlarına ilettiler. Fakat şimdiye kadar talepleri karşılanmadı. Dünya çapında derinleşen kriz ve İran’a uluslararası arenada uygulanan çeşitli yaptırımlar nedeniyle pek çok fabrika kapandı ve binlerce işçi işsiz kaldı. Sendikalı olmanın, hak aramanın yasak olduğu İran’da işçiler, hakları için devletin zulmüne karşı mücadele etmeye devam ediyorlar.