
İş cinayetleri işçilerin canını almaya devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin aylık olarak yayınladığı iş cinayetleri raporuna göre, Nisan ayında en az 115 işçi hayatını kaybetti. Raporda bu yılın ilk 4 ayında toplam 396 işçinin iş cinayeti kurbanı olduğu belirtildi.
İş cinayetlerinin mevsimlik işçiliğe duyulan ihtiyaçla birlikte daha da artacağı öngörüsünde bulunulan raporda, 2014’ün başından bu yana işkollarına göre iş cinayetlerinin dağılımına yer verildi. Buna göre inşaat-yol işkolunda 108; tarım, orman işkolunda 56; taşımacılık işkolunda 47; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 33; metal işkolunda 28; belediye, genel işler işkolunda 20; savunma, güvenlik işkolunda 15; ağaç, kâğıt işkolunda 13; enerji işkolunda 13; madencilik işkolunda 12; konaklama, eğlence işkolunda 11; petrokimya, lastik işkolunda 8; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 7; tekstil, deri işkolunda 5; çimento, toprak, cam işkolunda 5; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 5; gıda, şeker işkolunda 4; basın, gazetecilik işkolunda 3 ve işkolu belirlenemeyen işlerde 3 işçi olmak üzere 396 işçi can verdi.
Ocak-Nisan aylarında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 396 işçiden 119’u trafik-servis kazası, 79’u düşme, 65’i ezilme-göçük, 21’i zehirlenme-boğulma, 17’si elektrik çarpması, 8’i patlama-yanma, 7’si nesne düşmesi-çarpması, 2’si kesilme kopma, 78’i meslek hastalıkları, kalp krizi, intihar, yıldırım düşmesi, saldırı vb. gibi nedenlerden dolayı hayatını kaybetti. İş cinayeti kurbanı olan işçilerden 23’ü kadın, 373’ü ise erkek işçidir.
İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımında İstanbul yine başı çekiyor. 31 ölüm İstanbul’da, 25 ölüm Ankara’da, 23 ölüm Kocaeli’de, 18 ölüm Mersin’de, 17 ölüm Bursa’da, 15 ölüm Konya’da, 13 ölüm Hatay ve İzmir’de gerçekleşti.
İşçi ölümlerinde çocuk ve genç işçilerin sayısı da her geçen ay artıyor. 14 yaş ve altında 6 çocuk işçi hayatını kaybederken, 15-17 yaş aralığında ise 11 çocuk-genç işçi hayatını kaybetti. 18-27 yaş arasında 67 işçi, 28-50 yaş arasında 186 işçi, 51 yaş ve üstünde emeklilik çağında 77 işçi ve yaşı öğrenilemeyen 49 işçi iş cinayetlerine kurban gitti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporunda yer alan sayılar, iş cinayetlerinin yasal düzenlemelere rağmen artarak devam ettiğini, aslında bu düzenlemelerin kâğıt üzerinde kaldığını ve denetimlerin gerektiği gibi yapılmadığını gösteriyor. Patronlar sınıfından yana yasalar çıkartan hükümetler, işçinin sağlığını değil, patronların kârını korumaya ve geliştirmeye devam ediyor. İşçi ölümlerini durduracak olan işçi sınıfının örgütlü mücadelesidir. Patronların hizmetindeki hükümetlerin çıkartacağı yasalara bel bağlamak ölüme gitmek demektir. Bu nedenle işçiler, kendi sınıf çıkarları temelinde birleşerek iş kazalarına ve iş cinayetlerine karşı mücadele etmeliler.