Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşçi Hareketi > Mücadeleden kısa haberler > Dostel İşçisi Yalnız Değildir

Dostel İşçisi Yalnız Değildir

diğer yazarlar

09.06.2007

Dostel2.jpg [1]

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde (GOSB) bulunan ve 270 kişinin çalıştığı Dostel Makine işçileri yaklaşık bir yıl önce DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendiler. Bu süreçte aynı işveren yine GOSB’de yeni bir fabrika daha kurdu. Yeni fabrikaya (Dostel-2) aldığı işçilere, kesinlikle sendikaya üye olmayacaklarına dair söz verdiriyor ve 8 aylık sözleşmeli olarak işbaşı yaptırıyordu. Dostel-1 fabrikasında çalışanlar, buradaki işçilerle bağ kurarak onları da sendikaya üye yapmaya başladılar. Bunun açığa çıkması sonucu işveren iki öncü işçiyi performanslarının düşük olduğunu bahane ederek işten çıkardı. İşten atılan iki işçi bir haftadır fabrika önünde direnişteler.

Dostel’de çalışanlar her vardiya giriş-çıkışında direnişçi işçilere destek vererek alkış ve sloganlarla işverenin uyguladığı hukuksuzluğu protesto ediyorlar. Eylemin ilk günlerinde işveren jandarmaya haber vererek işçileri gözaltına aldırdı. İfadeleri alınıp serbest bırakılan işçiler tekrar fabrika önüne dönerek eyleme devam ettiler. Eylem sırasında işçiler “kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “işçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Dostel işçisi yalnız değildir” gibi sloganlar attılar.

Dostel.JPG [2]

Onlara her gün destek veren Dostel makine işçileri, arkadaşları tekrar geri alınıncaya kadar eylemin devam edeceğini, yeni fabrikadaki işçilerin de sendikalı olarak çalışmak istediklerini söylüyorlar.

Direnişçi işçilerden biri, “yandaki fabrikanın patronu üç aydır düzenli maaş ödemiyordu, biz eyleme başlayınca maaşlarını hemen yatırmış işçilerin” diyor. Böyle bir eylemin dahi yandaki fabrikanın işverenine maaşları hemen ödettiğini düşünürsek, eylemin daha güçlü destekle devam etmesi, başarıya ulaşarak fabrikada çalışan işçilerin sendikalaşması, binlerce işçinin sendikasız ve örgütsüz olarak çalıştığı GOSB’de çok daha büyük bir etki yaratacaktır. Böyle bir eylemde işçiler ne kendi kaderine ne de sendika ağalarının insafına terk edilmemeli. Dostel işçisi mücadelesinde yalnız değildir.

Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!

  • Mücadeleden kısa haberler [3]

Kaynak URL: https://uidder.org/dostel-i%C5%9F%C3%A7isi-yaln%C4%B1z-de%C4%9Fildir

Links
[1] https://uidder.org/file/dostel2jpg
[2] https://uidder.org/file/dosteljpg
[3] https://uidder.org/taxonomy/term/281