
Bangladeş: Binlerce işçi iş cinayetlerinin sorumlularının yargılanmasını talep etti
Tekstil işçileri başta olmak üzere on binlerce işçi, 1 Mayıs’ta Bangladeş sokaklarını doldurdu. İşçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesini, gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak iş kazalarının önüne geçilmesini ve iş cinayetlerinin tüm sorumlularının yargılanmasını talep ettiler. Ayrıca ucuz işgücü olarak görülen kadın tekstil işçileri de yürüyüş kollarında ön saflarda yer aldılar. Kadınlar, eşit işe eşit ücret taleplerini yükselttiler ve cinsiyet ayrımcılığına karşı çıktılar.
Geçen yıl Nisan ayında Rana Plaza iş merkezinin çökmesiyle 1100’ü aşkın işçi feci şekilde can vermiş ve binlercesi de yaralanmıştı. Belediye çürük bir yapı olan Rana binasının boşaltılması emrini vermesine rağmen, dünyaca ünlü tekstil markalarına üretim yapan beş fabrikanın bir arada bulunduğu bu yapı patronlar tarafından boşaltılmamış ve üretimin aksamaması uğruna işçiler göz göre göre ölüme gönderilmişlerdi. 1 Mayıs’ta, binlerce işçinin tek yürek, tek ses olup işçilerin katledilmesine neden olan Rana Plaza’nın sahibinin idamla yargılanmasını talep etmeleri oldukça anlamlıdır. İşçiler, taşıdıkları pankartlarla, dövizlerle öfkelerini dile getirdiler ve şöyle haykırdılar: “Sohel Rana’nın İdamını İstiyoruz”, “İşyerlerinde Artık Ölmek İstemiyoruz!”
Hong Kong: İş saatleri kısaltılsın!
Binlerce işçi, iş saatlerinin kısaltılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 1 Mayıs’ta gerçekleştirilen yürüyüşlere katıldı. İnşaat işçilerinden otobüs şoförlerine, aşçılara varıncaya dek pek çok sektörden işçi, bu taleplerle bir araya geldi.
Uzun yıllar önce dünyanın pek çok ülkesinde iş saatleri kısaltılmasına ve yasalar tarafından düzenlenmesine rağmen, Hong Kong’da böyle bir yasal düzenleme bulunmuyor. Hong Konglu işçiler, bugün hâlâ iş saatlerinin sınırlarının yasal olarak belirlenmesi için mücadele veriyorlar.
Kamboçya: Asgari ücret yükseltilsin!
Kamboçya’nın başkenti Punon Pen’de hükümet karşıtı gösterilerin merkezi olarak bilinen Özgürlük Parkı işçilere kapatıldı ve polis eylem yapan işçilere saldırdı. Asgari ücretin yükseltilmesi talebiyle Ocak ayında yapılan eylemlere de polis saldırmış ve hükümet işçilerin talebini karşılamamıştı. Polis, 1 Mayıs’ta yine işçilere vahşice saldırdı ve en az 5 işçi yaralandı. İşçiler tüm polis terörüne ve yasaklamalara rağmen 1 Mayıs’ta sokağa çıkarak ücretlerin yükseltilmesi talebini haykırdılar.Filipinler: İşçiler ücretlerin yükseltilmesini talep ettiler
Manila’da bir yürüyüş gerçekleştiren binlerce işçi, düşük ücretleri ve çalışma koşullarını protesto etti. İşçiler, çalışma koşullarının kötüye gittiğini, kadrolu, uzun süreli sözleşmeyle çalışmanın yerini, kısa süreli çalışmanın ve taşeronlaştırmanın aldığını, bununla birlikte sosyal hakların da yok edildiğini ifade ettiler. Ayrıca işçiler, hükümetin yolsuzlukla mücadele ve yoksullara yardım programının başarısız olmasını da protesto ettiler. Filipin ekonomisi geçen yıl yaşanan tayfun felâketine rağmen yüzde 7 büyürken, bu ekonomiden işçilerin payına sefaletten başka bir şey düşmedi. Filipinler’de nüfusun yaklaşık üçte biri hâlâ yoksulluk sınırının altında yaşıyor.Malezya: İşçiler vergilerin yükseltilmesini protesto ettiler
Vergi artışlarının geçim sıkıntısını daha da artıracağını dile getiren Malezyalı on binlerce işçi, Kuala Lumpur merkezinde bir araya gelerek gıda ve hizmet alanında yapılan vergi artışlarını protesto etti. Hükümet, vergileri arttırarak bütçe açığını kapatmayı hedefliyor. Yakıt ve elektrik gibi sosyal yardımlarda yapılan kesintiler, vergi artışlarıyla birlikte işçi ve emekçi halkın sırtına yeni yükler yüklüyor. İşçiler, yeni vergilerin sadece hükümet yandaşlarını zenginleştirdiğini söylüyorlar.
Yunanistan: İşçiler kemer sıkma politikalarını protesto ettiler
Binlerce işçi Atina’da hükümetin kemer sıkma politikalarını, kamu harcamalarındaki ve ücretlerdeki kesintileri, işten atma saldırılarını protesto etti. İşsizlik oranının yüzde 30’a çıktığı ülkede, işçiler sorumlunun hükümet ve patronlar olduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca 1 Mayıs’ta gerçekleştirilen feribot ve demiryolu taşımacılığındaki 24 saatlik grev, tüm ülkeyi etkiledi ve bir kez daha işçilerin gücünü ortaya koydu.
Fransa: İşçiler hükümetin politikalarını protesto ettiler
Fransa’da bir liman kenti olan Marsilya’da binlerce işçi, adı “sosyalist” fakat gerçekte patronların hizmetinde olan iktidardaki Sosyalist Parti’yi ve Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ı protesto etti. İşçiler kamu harcamalarındaki ve ücretlerdeki kesintilere karşı da tepkilerini dile getirdilerYine başkent Paris’te bir araya gelen binlerce işçi, taşıdıkları dövizler ve sloganlarla hükümetin politikalarına duydukları öfkeyi haykırdı. İşçiler şöyle diyordu: “Zenginlerin Hükümeti Zenginler İçindir!”, “Hükümet Halkı Aldatıyor!”
Avusturya’da 1 Mayıs
1 Mayıs Avusturya’nın başkenti Viyana’da da kutlandı. Şehir merkezini çevreleyen Ring Caddesi üzerinde Devlet Opera binası ile Parlamento arasında kalan geleneksel güzergâhı dolduran binlerce yerli ve göçmen işçi, bayrak, döviz ve flamalarıyla 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladılar. Çeşitli etnik gruplar da kendi özgün kıyafet, dans ve müzikleriyle kutlamalara ayrı bir zenginlik kattılar.