
20 Mayısta UİD-DER’in Mersin temsilciliğinde, Soma’da hayatını kaybeden madenci kardeşlerimiz için anma etkinliği gerçekleştirdik. Soma’da yitirdiğimiz işçi kardeşlerimizi anmak ve acımızı, ökemizi paylaşmak amacıyla UİD-DER Mersin temciliğinde işçi arkadaşlarımızla bir araya geldik. Saat 19.30’da başlayan etkinliğimize; Mersin liman işçileri, belediye işçileri, eğitim işçileri, Mersin ve Adana’dan farklı sektörlerden işçiler ve öğrenciler katıldı.
Program bugüne kadar iş cinayetlerinde kaybettiğimiz tüm işçi kardeşlerimiz ve Soma’da hayatını kaybeden işçi kardeşlerimiz için saygı duruşuyla başladı. Ardından Soma’da hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin ve yakınlarının yaşadıklarını anlatan görüntüler izlendi ve duygulu anlar yaşandı. Etkinlik boyunca Soma madeninde alınmayan güvenlik önlemlerine değinildi. Binlerce madencinin çalıştığı maden ocağında; yaşam odalarının kurulmamasına, teknolojinin bu denli gelişmiş olmasına rağmen üretimin hala kazmalarla, şalamalarla yapıldığına, gaz ölçümlerinin yapılmadığına değinildi. Tüm bu ihmallerin nedeninin patronların kâr hırsıyla işçilerin canını hiçe sayması olduğu söylendi. Soma’da yaşanan işçi katliamı sonrasında patronların ve onların temsilcilerinin pervasız ve ikiyüzlü açıklamaları gözler önüne serildi.
UİD-DER’in yürüttüğü “İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım!” kampanyasının ne kadar önemli olduğuna değinildi ve işçilerin topladığı 100 bini aşkın imzanın önemine vurgu yapıldı. Ayrıca patronların saldırıları karşısında işçilerin bir araya gelmesinin ve örgütlenmesinin can yakıcı önemde olduğuna değinildi. UİD-DER’in Soma’da yaşananlara dair yaptığı açıklama okundu. Ardından etkinliğimize katılan işçi arkadaşlarımıza duygu ve düşüncelerini paylaşmaları için söz verildi. Etkinlikte söz alan bir Liman işçisi duygularını şu sözlerle paylaştı: “İşyerlerinde alınmayan önlemler için iş güvenliğine ya da patrona gittiğinizde sizi işten atmakla tehdit eder. Bu yüzden bu yaşananlar kader değildir. Soma’da yaşananlar sadece orada değil her yerde yaşanmaktadır. Soma’da yaşananlar bizlere ders olmalı. Böyle acı olaylardan ders almak istemiyoruz ama bunlar başımıza geliyor. Bu sorunların çözümü de birlik olmaktan geçiyor.” Bir eğitim işçisi ise “Bu yaşananlara karşı çıkmamız gerekir, bunun için daha fazla acı çekilmemesi için, bir arada olmak ve örgütlenmek gerekir” dedi. Plastik fabrikasında çalışan bir işçi ise “İşçiler örgütlenmeye çalıştığında patron baskısı ve polis baskısıyla karşı karşıya kalıyorlar. Bunlar tek başımıza başarabileceğimiz şeyler değil bir arada olmak gerekir” diyerek örgütlenme ihtiyacına işaret etti. Etkinlikte söz alan diğer işçi kardeşlerimiz de duygularını, düşüncelerini ve yaşananlara duydukları öfkeyi dile getirdiler.
Konuşmaların ardından 1940’lı yıllarda mükellefiyet yasası ile işçilerin zorla madenlerde çalıştırıldığı dönemi anlatan bir ağıt olan “Mükellef ilan oldu” türküsü dinlendi. Anma etkinliği iş cinayetlerine ve işçi sınıfının diğer sorunlarına karşı, örgütlenme ve mücadele çağrısıyla ve “Soma’nın hesabı sorulacak” sloganıyla sona erdi.