
Sağlık işçileri toplu sözleşme hakkı için yürüdü
Dev Sağlık-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu hastanelerde, taşeron sağlık işçileri toplu sözleşme hakkı ve hükümetin Meclis gündemine aldığı taşeron yasasına karşı iş bıraktılar.İstanbul’da Okmeydanı, Gaziosmanpaşa, Taksim, Yakacık Kadın Doğum, Fatih Sultan Mehmet, Kartal Yavuz Sultan Selim, Şişli Etfal, Cerahpaşa Tıp Fakültesi Hastaneleri, Bursa’da Uludağ Tıp Fakültesi Hastanesi, Adana’da Balcalı Tıp Fakültesi Hastanesi ile Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sağlık işçileri iş bıraktılar ve basın açıklamalarıyla taleplerini dile getirdiler.
Kartal Yavuz Selim Hastanesi taşeron işçilerinin iş bırakma eylemine diğer sağlık çalışanları ve doktorlar da destek verdi. Hastane başhekimi işçilerin eylemine engel olmaya çalıştı. Fakat işçilerin kararlı duşu karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Sağlık işçileri saat 12.30’da Eğitim-Sen, Türk-İş/Basın-İş, DİSK/Basın-İş, Genel-İş üyesi Kartal Belediyesi işçileri, Limter-İş, demokratik kitle örgütleri ve emekten yana siyasi partilerin desteğiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Hastanelerde okunan basın açıklamasında taşeron sağlık işçilerinin talepleri ve AKP’nin hazırladığı taşeron yasasına karşı tepkileri şöyle dile getirildi:
“Geleceğimizi ihale masalarında pazarlamak isteyenlerin oyununu bozduğumuz gibi sendika hakkımızı toplu sözleşme ve grev hakkımızla birlikte gasp edenlerin de oyununu bozacağız. İnsanca yaşayacak ücret ve iş güvencesi başta olmak üzere temel taleplerimiz için başlattığımız fiili toplu sözleşme sürecimizi kazanana kadar devam edeceğiz.
AKP’nin tüm çalıma hayatını taşeron düzenine teslim etmek istediği yasayı Meclis’ten geçirmemek için var gücümüzle direneceğiz. Taleplerimiz çok açık ve net:
Taşeron çalışma yasaklansın,
Özelleştirmeler durdurulsun,
İnsanca yaşayacak ücret verilsin,
Yol parası uygulamasında kesintilere son verilsin
Sendika ve Toplu Sözleşme hakkımızın gaspına yol açan uygulamalara son verilsin”
SÜTAŞ’da işçi kıyımı ve direniş
Türkiye’nin en büyük patron örgütü TÜSİAD’ın Başkanı Muharrem Yılmaz, oturduğu koltuğun hakkını vererek işçilerin sendikaya üye olmalarına karşı duyduğu öfke ve düşmanlığı gözler önüne serdi. Muharrem Yılmaz’ın sahibi olduğu SÜTAŞ’ta işçiler, kötü çalışma koşullarına karşı Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldular. Lafa geldi mi demokratik haklardan söz etmeyi pek seven TÜSİAD başkanı, sıra işçilerin haklarına gelince her şeyi unuttuğu için 26 işçi işten attı. Bursa’da üretim yapan fabrikada işçilerin e-devlet şifreleri zorla toplandı. Sendikaya üye olan işçiler, yönetim tarafından sendikadan istifa ettirildi. E-devlet şifreleri değiştirilen işçilere şifreleri de geri verilmedi. Muharrem Yılmaz’ın işçi düşmanlığı bunlarla da sınırlı kalmadı: Yönetim, insan ve hayvan pisliğiyle dolu fosseptikten pis su çektirip işten atılan 26 işçinin direnişe geçtiği fabrika önüne döktürdü. Böylece direnişçi işçiler mücadelen vazgeçirilmeye çalışıldı.Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların üyesi işçiler, SÜTAŞ’tan atılan işçileri ziyaret ederek SÜTAŞ işçilerinin verdiği mücadeleye destek olacaklarını dile getirdiler ve bu yönde söz verdiler. SÜTAŞ işçileri ise tüm işçileri ve sendikaları birleşerek mücadele etmeye çağırdı.
TÜPRAŞ’ta taşeron işçilerin eylemi sonuç verdi
TÜPRAŞ’ta Bafor isimli taşeron şirkette çalışan 150 işçi, aylardır maaşlarını alamadıkları için iş bıraktı. 26 Mayısta sabah vardiyasına gelen işçiler, kartlarını basmayıp maaşlarının ödenmesini istediler. TÜPRAŞ B kapısı ile TÜPRAŞ A kapısı arasında yürüyüş yapan işçiler, ücretlerinin ödenmemesi halinde iş bırakma eylemine devam edeceklerini dile getirdiler. İşçilerin kararlı duruşu sonuç verdi ve taşeron şirket ücretlerine el koyduğu 150 işçinin maaşlarını ödemek zorunda kaldı. Üretimden gelen güçlerini kullanarak haklarını alan işçiler işbaşı yaptılar.Taşeron inşaat işçilerinden iş bırakma eylemi
mugla-milas.jpg [4]
