
Taşeron karayolu işçilerinden direniş
Taşeron statüsünde çalışan ve açtıkları davayı kazanan, Yargıtay’ın “karayollarının asıl işçileridir” kararı verdiği Karayolu işçileri, Kayseri ve Nevşehir’de direnişe geçtiler. Yargı kararı olmasına rağmen karayolu işçileri kadroya alınmazken, işten atma saldırısıyla karşı karşıya geldiler. Karayollarında yeni ihaleyi kazanan taşeron firmanın bazı işçileri işten attığı bazılarını ise izne çıkardığı belirtildi. Bu belirsizlikten rahatsız olan işçiler, Kayseri’de 14 işçinin işten atılması üzerine direnişe geçme kararı aldılar. Aynı durumla karşı karşıya gelen Nevşehir’deki karayolları işçileri de direnişe başladılar.
ERDEMİR’de taşeron işçileri direnişe geçti
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (ERDEMİR) bünyesinde taşeron firmada çalışan işçiler, düşük ücretlere ve taşerona karşı direnişe geçtiler. İhale sonrasında yeni taşeron şirketin ücretleri düşük tuttuğunu ifade eden işçiler, buna itiraz ettiklerini ve bu nedenle işten atıldıklarını belirttiler. İşten atılan işçiler ERDEMİR ana kapısı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Burada konuşan işçiler, yıllarca kadroya alınma umuduyla düşük ücretlere çalışmayı kabul ettiklerini, şimdi ise işten atıldıklarını dile getirdiler. İşçiler, bu noktada işyerinde örgütlü Türk Metal Sendikası’nın da kendilerini aldattığını vurguladılar.
12 saat çalıştıklarını belirten işçileri “Akşam işe geldik alacağımız maaşımızı istedik, ardından bize 30 günlük paramızın ödeneceği belirtilerek kapı dışarı atıldık. Arkadaşlarımızın banka hesaplarına asgari ücretle maaş yatıyor ancak biz bin 250 lira maaş alıyoruz, asgari ücretin üzerindeki parayı bize elden veriyorlar. Biz bir kaç kez konuyu şikâyet ettik, müfettişler geldi inceleme yaptı cezai işlem uyguladı ama aynı uygulama devam ediyor. İçeride 70 günlük hakkımız var ve biz bu hakkımızı istediğimiz için kapı dışarıya atıldık” dediler.
İşçilerden Ali Kurt şöyle konuştu: “Mağdur durumda olmamızın nedeni bizler ERDEMİR’de gelecek için, umudumuz için, personel olmak için asgari ücrete taşeron olarak çalışmaya razı olduk. Sırf personel olmak için direndik. Seçimlerde de bizlere vaat verdiler. Dediler ki ‘ERDEMİR’de taşeron işçisi için komisyon kuracağız. Taşeron işçisi kalmayacak’ dediler. Bizler de destek verdik, vermedik değil. Bize söz verildi, bizler de söz verdik. Hepimiz verdik. Ama bu sözler yerine getirilmedi. Seçim sonrasında hemen alelacele limanı ihaleye çıkardılar. Ocak ayından bu yana çalışmalar vardı. Bugün bu limanı yeni firmaya devir ediyorlar. Yeni firma bizlerle görüşme yapmadı. Evrakları hazırlamamız istendi. Ancak bizim 50’ye yakın arkadaşımız işe alınmadılar. İşsiz kaldılar. Bizim şu andaki mücadelemiz, hem o arkadaşlarımızın tekrar işe alınması, bizlere asgari ücretin üzerinde hak ettiğimiz ve bizim emeğimiz olan maaşı almak. Bizim mücadelemiz burada budur. Bizden ‘çok ağır işte çalışabilir raporu’ istediler. Madem biz çok ağır işte çalışacak isek, bakın çok ağır ve tehlikeli işler. Bu rapor bizden bu belgeyi istiyorsun, bizi asgari ücrete çalıştırıyorsun. Hastanedekiler de aynı ücrete çalışıyor.”