
Sivas Katliamı 21. yılında çeşitli kentlerde yapılan eylemlerle anıldı. Tuzla Aydınlı’da, Gebze’de, Ankara’da ve diğer bölgelerde gerçekleştirilen eylemlere UİD-DER de katılarak Alevi emekçilerinin yanında olduğunu gösterdi. Tuzla Aydınlı’da Özgür Demokratik Alevi Derneği’nin çağrısıyla bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Eyleme UİD-DER, Mayıs’ta Yaşam Kooperatifi, EMEP ve HDP destek verdi. Tepe Mahallesi durağından Aydınlı Çarşı Meydanına kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirildi. UİD-DER’li işçiler “Diyanet İşleri Kaldırılsın!”, “Dillere, İnançlara Özgürlük!” dövizleri ve “Dinsel, Mezhepsel, Etnik Ayrımcılığa Son!” pankartıyla yürüdüler.
Gebze’de ise Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Trafo Meydanı’nda toplanan kitle sloganlarla ve Sivas’ta katledilenlerin fotoğraflarıyla Gebze Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Meydana gelindiğinde basın açıklamasını Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Güngör İrdem gerçekleştirdi. İrdem, Sivas’ın ve tüm katliamların hesabının sorulacağını belirtti.Aydınlı’da gerçekleştirilen yürüyüş boyunca ise “Dillere İnançlara Özgürlük!”, “Dinsel Baskılara Son!”, “Sivas’ı Unutma Unutturma!”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!” gibi sloganlar atıldı.
Kitlenin Çarşı Meydanında bir araya gelmesinin ardından Sivas’ta katledilenler için saygı duruşu yapıldı ve katledilenlerin isimleri tek tek okundu, kitle ise “Yaşıyor!” cevabı verdi.
Özgür Demokratik Alevi Derneği adına okunan basın açıklamasında, “Tekçi zihniyete ve katliamlarla dolu tarihe sahip egemen anlayışın sebep olduğu tahribatlar ve yıkımlar, bu coğrafyada toplumların yaşam farklılıklarını ve kendilerini ifade etmelerini engellemiştir. Toplumsal barışın sağlanamamasının nedeni egemenlerin tekçi imha ve inkâr politikasıdır. Egemenlerin yürüttükleri bu politikaların en büyük mağdurları Kızılbaş Alevileridir… Halkımız katliamlarla, asimilasyonlarla sindirilmeye, inkâr edilmeye çalışılmıştır. Bu katliamlardan en vahşi olanlarından biri de 2 Temmuz 1993’te gerçekleşen Sivas Madımak Katliamıdır” denildi.
Basın açıklamasının ardından konuşma yapan Alevi bir kadın emekçi, “Biz hayatı durdursaydık, bilinçli ve örgütlü bir toplum olsaydık, kendimize ve gücümüze güvenseydik o katliamlar yaşanmazdı… Sivas Katliamı davasına Alevi toplumu olarak tüm demokrasi güçleriyle birlikte güçlü bir şekilde sahip çıksaydık dava zaman aşımına uğramadan katliamları yapanlar en ağır şekilde cezalandırılırdı. Başka katliam da yaşanmazdı” dedi.
Eylem atılan sloganların ardından sona erdi.
Sarıgazi
1993 yılında Pir Sultan Abdal şenlikleri için gittikleri Sivas’ta Madımak Otel’de diri diri yakılarak can veren 35 kişi için Sarıgazi’de kitlesel bir anma gerçekleştirildi. Yenidoğan Cemevi, Sarıgazi Cemevi, Yunusemre Cemevi, Sarısaltık Cemevi, Taşdelen Cemevi, ve Sarıgazi Dayanışması’nın organize ettiği anmaya derneğimiz UİD-DER’de destek verdi.
Anmaya Sarıgazi, Çekmeköy, Samandıra ve Yenidoğan Cemevleri, Pir Sultan Abdal Derneği, devrimci kurumlar ve Sarıgazi halkı kitlesel bir katılım gerçekleştirdi. Yürüyüş, Vatan İlköğretim Okulu ve Yenidoğan Cem Evi olmak üzere iki ayrı koldan başlayarak Sarıgazi etkinlik alanında tamamlandı. Yürüyüş boyunca “Sivas Katliamını Unutma Unutturma”, “Sivas’ı Yakanlar AKP’yi Kuranlar”, “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği!” sloganları atıldı.
Etkinlik alanında Sivas katliamında ölenler için saygı duruşunda bulunuldu ve katledilenlerin isimleri “YAŞIYOR!” sloganları eşliğinde tek tek okundu. Devlet terörünün Maraş, Çorum, Sivas, Dersim’den sonra bugün de Roboski ve Lice’de devam ettiği belirtildi. Miting alanında “Yaşasın Halkların Kardeşliği!” sloganı atıldı. Anma Sivas katliamıyla ilgili hazırlanan sinevizyon gösterimi ile devam etti ve sanatçıların söyledikleri şarkılarla son buldu.
Ankara
2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Otel’de 33 kişi yakılarak öldürülmüştü. Aleviler hedef alınarak yapılan bu katliam 21. yılında Ankara’da protesto edildi. Ankara Toros Sokak’ta bir araya gelen binlerce kişi Kolej Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe Alevi dernekleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler katıldı. Katliamlara ve devlete öfkenin hâkim olduğu yürüyüş sırasında “Dün Maraş’ta, Bugün Sivas’ta Çözüm Faşizme Karşı Savaşta”, “Sivas’ta Yakanlar AKP’yi Kuranlar” sloganları atıldı.
Yürüyüş sonrası gelinen Kolej Meydanı’nda kurulan kürsüden katledilen 33 kişinin isimleri okundu. Daha sonra mitinge katılan kurumlar adına hazırlanan ortak metni Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Önder Aydın okudu. Önder Aydın Maraş, Çorum, Gazi, Roboski ve Soma katliamlarında sorumluların yargılanmadıklarını belirtti. Önder Aydın konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Dersim’in kayıp kızlarının yaşadığı acılardan da, Kızıltepe’de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın öldürülmesinden de, 12 yaşındaki Koray Kara’nın Madımak’ta ateşe verilmesinden de 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın öldürülmesinden de sorumlu olan aynı devlettir.”
Önder Aydın’dan sonra öldürülen aileler adına Hüseyin Özkan bir konuşma yaptı. Hüseyin Özkan konuşmasında Sivas’ta yaşananları unutmayanlara teşekkür etti. Katliamın sorumlularına öfkesini ve devletin Alevilere karşı yürüttüğü politikalara tepkisini dile getirdi. Hüseyin Özkan “Madımak otelinin adını bilim ve kültür merkezi yaptılar. O da yetmiyormuş gibi 33 canımızın yanına katil 2 kişinin adını yazdılar’’ dedi.
Yapılan konuşmaların ardından söylenen türkülerle miting sona erdi.