
KESK 8. Genel Kurulu 3 Temmuz Çarşamba günü Ankara’da “Baskıya ve Sömürüye Karşı Güçlü Örgüt, Kitlesel Mücadele!” şiarıyla başladı. Genel kurula Türkiye’den ve dünyadan pek çok sendika ve siyasi parti yöneticileri, milletvekilleri katıldı. Genel kurulun ilk gününde KESK Genel Başkanı Lami Özgen, HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve çeşitli siyasi parti ve kitle örgütlerinden yöneticiler konuşmalar yaptılar.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen konuşmasına Sivas katliamında yaşamını yitirenleri anarak başladı. Özgen konuşmasında; kapitalist krizlerin emekçilerin yaşamına olumsuz yansımalarına, Ortadoğu’daki gelişmelere, cumhurbaşkanlığı seçim sürecine, hasta tutsaklar sorunu başta olmak üzere pek çok konuya değindi. Özgen, Soma’da meydana gelen maden faciasına da değindi ve şunları söyledi: “AKP ile birlikte hız kazanan neo-liberal politikalar sonucu çalışma yaşamında güvencesizlik, esneklik ve taşeron çalışma yaygınlaşmıştır. Soma, işçilerin can güvenliğinin ortadan kaldırılmasının en somut ve en acı sonucudur.” Emekçilerin çalışma ve yaşama koşullarının giderek ağırlaştığını söyleyen Özgen, “KESK önümüzdeki dönem kendisini mücadeleci bir çizgide yenileyecektir” dedi.
Özgen’in konuşmasından sonra konukların konuşmalarına geçildi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko konuşmasında güvencesizleştirmeye, taşeronlaştırmaya, esnek çalıştırmaya, özel istihdam bürolarına ve kıdem tazminatları fonunun kurulmasına karşı mücadele çağrısı yaptı.HDP Eş Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selehattin Demirtaş ise konuşmasında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ezilenlerden yana bir duruş gösterdiklerini söyledi ve bu durumun çarpıtılarak “Marjinallerin adayı” olmakla suçlandığını belirtti. Demirtaş, “Türkiye’de emekçiler marjinal değildir. Kadınlar, çalışanlar marjinal değildir. Soma’da katlettiğiniz 301 emekçi marjinal değildir. Gezi’de katlettiğiniz çocuklarımız marjinal değildir. Kürtler, Aleviler, Sünniler, Ermeniler, Çerkezler, Lazlar, Gürcüler, Araplar marjinal değildir. Bizler marjinal değil, toplumun en genel kesiminin ilkelerini temsil ediyoruz. Ortada bir marjinallik varsa, evlerinde milyon dolarları dolduracak yer bulamayanlardır. Türkiye’de bunların sayısı azdır” dedi.
Genel Kurul, ikinci gününde delegelerin konuşmalarıyla devam etti. Delege konuşmalarında KESK’in daha geniş emekçi kitleleri kucaklaması, çıkan emekçi düşmanı yasalara karşı daha mücadeleci olması ve tüzük değişikliklerinin daha demokratik bir yöntemle yapılması gerektiği konuları öne çıktı.
KESK Genel Kurulu bugün yapılacak seçimle sona erecek.