
Ankara Polatlı’da üretim yapan HEMA Dişli Fabrikası’nda çalışmış olan işçiler, yaklaşık 10 milyon liralık kıdem tazminatı ve ücretlerini alamadıklarını belirterek eylem yaptılar. İşyeri sahibi Emin Hattat ile oğlu Emir Hattat’ın alacaklarını ödemesini isteyen işçiler, 9 Temmuzda Polatlı yakınlarındaki fabrika önünde eylem yapıp yolu trafiğe kapattılar.
Sabahın erken saatlerinde 150 işçi, aileleriyle birlikte fabrikaya yakın Poyraz köprüsünde bir araya geldiler. Tabut, siyah çelenk ve dövizler taşıyan işçiler, E-90 karayolundan fabrikanın kapısına kadar yürüdüler. Fabrika girişi ve çıkış kapılarını kapatan işçiler, burada halay çekip patronu protesto eden sloganlar attılar. “İşçiyiz Haklıyız”, “Başbakanım Zenginlere Değil Fakire Sahip Çık”, “Çalışma Bakanı Göreve”, “Sadaka Değil Alın Terimizi İstiyoruz!” sloganlarını atan işçiler, hakları verilene kadar mücadele edeceklerini belirttiler. Bir süre jandarma ekipleriyle de tartışan işçiler, “Sadece alacaklarımızı istiyoruz, bunun için patron Emir Hattat’la görüşmek istiyoruz” diyerek patronla görüşme taleplerini dile getirdiler.
İşçiler adına bir basın açıklaması yapan Osman Kurt, 2004’de 5 maaş, 2006’dan 6 maaş, Hema’nın iflas gösterilmesiyle birlikte kıdem, ihbar ve sosyal haklarını alamadıklarını dile getirdi. Kurt şöyle konuştu: “Yeni kurulan şirkete vaatler verilerek getirilen arkadaşlarımıza geçmişe dönük maaş kıdem ve tazminatları ödeniyor. Dönmeyip dava açanlar ve haklı davasını kazanan arkadaşlarımız bitmek tükenmek bilmeyen iflas, erteleme davaları ile oyalanıyor.”