
Bursa’da üretim yapan SÜTAŞ fabrikasında sendikalaşmak isteyen işçilerin işten atılması üzerine başlayan direniş 98. gününde. Bugüne kadar Aksaray’dan 27, Karacabey’den 14 olmak üzere toplam 41 işçi işten atıldı. Tek Gıda-İş’te örgütlenen ve işten atılan işçiler, patronun sendikalaşmayı engellemek istemesini, işçilerin üzerine jandarma ve polisi salmasını Sütaş Genel Merkezi binası önünde protesto ettiler. Sütaş işçilerinin eylemine grevdeki Kent Gıda işçileri, Tek Gıda-İş ve TÜMTİS yöneticileri, emekten yana siyasi parti temsilcileri destek verdi. Eylem boyunca “Sütaş’a Sendika Girecek Başka Yolu Yok!”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz!” sloganları atıldı.
Sütaş işçileri adına basın açıklaması Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı ve Örgütlenme Sorumlusu Suat Karlıkaya tarafından okundu. Açıklamada Sütaş’ın, işçilerin çalışması sayesinde bugünlere geldiği, ancak Sütaş işçisinin ne kadar çalışırsa çalışsın patron tarafından hakkının verilmeyeceğinin anlaşıldığı ifade edildi. Bu nedenle Sütaş işçisinin emek mücadelesinden ve hakkını aramaktan geri adım atmayacağı vurgulandı.
Suat Karlıkaya, 98 gündür devam eden mücadelede, TÜSİAD Başkanı sıfatıyla Sütaş patronu Muharrem Yılmaz’ın işçilere yönelik hukuksuz ve zalimce uygulamalarını hatırlattı: “Yılmaz, işçilerin e-devlet şifrelerini zorla toplattı, şifresini vermeyen ve sendikadan istifa etmeyen işçiyi işten attı, işten atılan ve fabrikanın önünde direnişe geçen işçilerin etrafını görünmesinler diyerek tırlarla çevirttirdi, işçilerin oturduğu eylem alanına hayvan pisliği döktürdü, işçilerin açtığı pankartı jandarma aracılığı ile zorla söktürdü, atılan işçilerle sosyal medya üzerinden arkadaş olan işçileri tespit ederek işten atmaya devam ediyor.”
Suat Karlıkaya, işten atılan işçilerin sendikalı olarak işlerine geri dönene kadar mücadelenin devam edeceğini belirterek, işçiler tekrar işbaşı yapıncaya dek emekçileri Sütaş ürünlerini almamaya çağırdı: “Alınmayan her bir Sütaş ürünü bu mücadeleye bir katkıdır.” Bugüne kadar mücadeleyi, patronlar yaptıkları hatayı anlarlar ve baskıyı kaldırırlar diye lokal anlamda sürdürdüklerini ifade eden Karlıkaya, mücadelenin bundan sonra Tek Gıda-İş Genel Merkezi tarafından koordine edileceğini ve yaygınlaştırılacağını söyledi. Sütaş yönetimi sendikalaşmaya karşı tutumunu değiştirmediği için Sütaş ürünlerinin üretimini de sorgulayacaklarını, Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nı da göreve davet edeceklerini duyurdu.
Açıklamanın sonunda Sütaş işçilerine destek için gelen dostlara, Sütaş işçisinin sesi olan basın mensuplarına teşekkür edildi.
İşçiler, açıklamanın ardından bir süre daha tepkilerini sloganlarla dile getirdiler. Müzik eşliğinde çekilen halayların ardından eylem sona erdi.