
Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi Kemal Türkler'in katledilişinin üzerinden 34 yıl geçti. Biz işçi sınıfının mücadele geleneğine sahip çıkan ve onu yaşatan UİD-DER’li işçiler olarak, katledilişinin 34. yılında Kemal Türkler’i andık.
19 Temmuzda Kıraç’ta, 20 Temmuz’da Sefaköy’de Kemal Türkler’in mücadele yaşamını konu alan “İşçilere Benden Selam Söyle” adlı belgeseli izlemek üzere bir araya geldik. Anma etkinliğine çeşitli sektörlerden işçiler ile İranlı mülteci işçiler katıldı. Etkinlik sunumunda Kemal Türkler’in Türkiye işçi sınıfı açısından önemine değinilerek, Kemal Türkler gibi mücadeleci, dürüst, onurlu sendika liderlerini var eden dönem anlatıldı. Belgeselde Kemal Türkler’i, onun mücadele arkadaşları ve ailesinden dinledik. İşçi sınıfının unutulmaz önderi Kemal Türkler’in sabırlı ve kararlı çalışmalarının sınıf mücadelesine kattıklarına bir kez daha tanık olduk.
Belgesel gösteriminden sonra birbirinden duygulu mücadele şiirleri dinledik. Anma etkinliklerimize katılan işçi arkadaşlarımızla sohbet ettik. Yaptığımız sohbetlerde günümüz sendikal anlayışıyla Kemal Türkler ve Maden-İş geleneğinin temsil ettiği sendikal anlayış arasındaki farklılıklara değindik. Özellikle genç işçi arkadaşlarımızdan üst üste gelen sorular üzerinden ilerleyen sohbetlerimiz, böylesi etkinlerin önemimi ortaya çıkardı. Birçok arkadaşımız, Kemal Türkler ismini dahi daha önce duymamış olduklarını belirterek, bugün neler yapılması gerektiği konusunda öğrendikleri için teşekkür ettiler.
Türkiye işçi sınıfının vermiş olduğu mücadelelerde ve kazanımlarında Kemal Türkler’in emeği çok büyük. Bunun farkında olan patronlar sınıfı yükselen işçi sınıfının mücadelesini boğmak için bu yiğit işçi önderini katletti. Ancak Kemal Türkler’in mücadele anlayışının bugünkü genç işçi kuşaklarına ulaşmasını engelleyemedi. Biz UİD-DER’li işçiler olarak ne Kemal Türkler’i ne onun mücadele anlayışını ne de onun katillerini unutacağız! Kemal Türkler eşi Sebahat Türkler’e bir konuşmasında “Mezarıma geldiğinizde ağlamaktan şişmiş gözler değil, işçilerden güzel haberler getirin” demişti. Günü geldiğinde Kemal Türkler’e güzel haberleri biz mücadeleci işçiler götüreceğiz.