Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > Dünyadan > Afrikalı Metal İşçileri Kazandı

Afrikalı Metal İşçileri Kazandı

Güney Afrika’da 220 bin metal işçisinin, ücretlerin yükseltilmesi ve konut yardımı gibi taleplerle yaklaşık 1 aydır sürdürdüğü grev, 28 Temmuzda işçilerin taleplerinin bir bölümünün kabul edilmesiyle sona erdi. Grev Güney Afrika tarihindeki en büyük grev olma özelliğini taşıyor. Metal işçilerinin örgütlü olduğu NUMSA (Güney Afrika Metal İşçileri Sendikası) ile metal patronları arasında varılan anlaşmaya göre, ücretlerde ilk yıl için yüzde 8 ila yüzde 10, ikinci yıl için yüzde 7,5 ila yüzde 10, üçüncü yıl için yüzde 7 ila yüzde 10 arasında artış sağlandı. En düşük ücretli işçilerin ücretleri ise 3 yıl boyunca yıllık yüzde 10 oranında arttırılacak.

Anlaşmada ücret artışının yanı sıra şu konularda da anlaşma sağlandı: Kısa süreli sözleşmeli çalışan işçiler de tazminat hakkından yararlanabilecek. Sendika temsilcileri, sendikal faaliyetler nedeniyle işe gelmediklerinde izinli sayılacaklar. İşçilerin eğitimi için olanak sağlanacak. Geçici işçilik yani taşeron çalışma biçimi sanayide teşvik edilmeyecek.

Ülkede yaklaşık 1 ay boyunca hayatı durma noktasına getiren grev nedeniyle General Motors’a ait Port Elizabeth’teki montaj fabrikasında üretime ara verildi. Toyota’da da üretimde aksamalar yaşandı.

Güney Afrikalı işçiler, her türlü baskı ve saldırıya rağmen mücadelelerinden geri adım atmamış ve bu sayede önemli kazanımlar elde etmişlerdir. Kara kıtanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Güney Afrika’da işçiler baskılara boyun eğmiyor. 2012’de polisin silahlı saldırısında onlarca Güney Afrikalı madenci hayatını kaybetmesine rağmen işçiler, geri adım atmamış ve mücadeleye devam etmişlerdir. Güney Afrika’nın mücadeleci işçi sınıfı Kara Kıtanın kara talihini değiştirebilecek bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

south-africa-strike.jpg [1]

  • Dünyadan [2]

Kaynak URL: https://uidder.org/afrikali_metal_iscileri_kazandi.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/south_africa_strikejpg
[2] https://uidder.org/Koseler/dunyadan