
Mecidiyeköy’de eski Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yapılan rezidans inşaatında asansörün 32. kattan zemine düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetti. Toplu işçi katliamı saat 20.00 sıralarında meydana geldi. İşçilerin kullandığı asansörde aynı anda inşaat malzemeleri de taşınıyordu. Bu nedenle kurtarma çalışmalarının güçlükle yürütüldüğü ifade edildi. Zaman geçtikçe yapılan her açıklamada ölen işçi sayısı arttı. Asansörde bulunan işçilerin tamamı yaşamlarını yitirdiler.
Hayatını kaybeden işçilerin mesai arkadaşları, düşen asansörün bakımsız olduğunu ifade ettiler. İş cinayeti sonrasında, aralarında inşaatta iş güvenliğinden sorumlu kişilerin de olduğu 8 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.
Aynı inşaatta 9 Nisanda meydana gelen iş cinayetinde 19 yaşındaki Erdoğan Polat, inşaat sepetinin halatının kopması sonucu 15. kattan zemine düşerek yaşamını yitirmişti. Yüksek maliyetli projede, milyonlarca doları esirgemeyen patronlar, işçinin çalışma güvenliği söz konusu olduğunda maliyeti kısmak adına basit önlemleri bile almaktan kaçınıyorlar.
Ağustos ayında yaşamını yitiren 158 işçiden 40’ı inşaat işçisiydi. Dün akşam meydana gelen iş cinayetinde 10 inşaat işçisi birden yaşamını yitirdi. İnşaat işçilerinin nerdeyse tamamı taşeron firmalara bağlı olarak çalışıyor. Taşeron çalışma biçimi yaygınlaştıkça işçi ölümleri artıyor. AKP hükümetinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Soma faciası yaşandığında taşeron çalışma sisteminin kaldırılması gerektiğini söylemişti. Kısa süre sonra gündeme gelen taşeron yasasında bu sistemin kaldırılmadığı, tam tersine, göz boyamak için birkaç iyileştirme yapılarak ana çalışma biçimi haline getirilmeye çalışıldığı ortaya çıktı.
Rezidansta 10 işçinin canına mal olan iş cinayetinde, asıl kusurlu olan sermaye düzenidir. Asıl suçlu olan gözaltına alınan iş güvenliği uzmanları ya da ustalar vs. değil, doğrudan doğruya patronlardır. İş güvenliği önlemlerinin alınması için gerekli maliyet kalemini ayırmayan ve bunu kâr olarak cebe indiren patronlardır. Bu toplu katliamdan sonra bir kez daha ortaya çıktı: Her işçi katliamı göz göre göre gelmektedir. Her iş cinayeti, işçilerin sağlıklı çalışma koşullarına kavuşabilmesi için bile örgütlenmesi ve mücadele etmesi gerektiğini acı bir şekilde ortaya koyuyor.