
japan-1.jpg [1]

Japonya’nın başkenti Tokyo’da on binlerce kişi hükümetin nükleer reaktörleri yeniden çalıştırma planlarına karşı protesto yürüyüşü düzenledi. “Nükleer Santrallere İhtiyacımız Yok!” pankartı taşıyan kitle, Fukuşima felaketinin ardından yeterli önlemler alınmadan Senday Nükleer Santrali’ni çalıştırma planlarına tepki gösterdi.
Japon hükümeti kitleleri nükleer santrallerin gerekli olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Sanayi Bakanı Yuko Obuçi, doğal kaynaklar açısından yoksul bir ülke olduklarını ileri sürerek kitlelere “gerçekçi” olmaları çağrısında bulunuyor. Fukuşima felaketinden önce ülkenin enerji ihtiyacının neredeyse üçte birinin nükleer santraller tarafından karşılandığını hatırlatıyor. Ancak kitleler hükümetin bu yalanlarına kanmıyor.
2011’in Mart ayında Japonya’da büyük bir deprem ve hemen ardından tsunami gerçekleşmişti. Depremde zarar gören Fukuşima nükleer santralinin reaktörleri tsunamiyle beraber çevreye çok büyük miktarda radyoaktif madde yaymaya başlamışlardı. Rusya’daki Çernobil faciasından bile büyük bir zarara yol açan Fukuşima felaketinin ardından on binlerce insan evlerinden tahliye edildi ve geri dönmelerine izin verilmedi. Bilim adamları, felaketin meydana geldiği Fukuşima’da bazı bölgelerin bir daha asla yerleşime açılmaması gerektiğini belirtiyorlar.
Fukuşima felaketinin ardından Japon Demiryolu İşçileri Sendikası Doro-Çiba uluslararası bir kampanya gerçekleştirmiş ve tüm dünyada nükleer santrallerin kapatılmasını istemişti. UİD-DER, topladığı 16 bin imza ile bu kampanyaya destek vermiş, Japon işçi ve emekçileriyle dayanışma göstermişti. Japon işçi ve emekçileri nükleer santrallere karşı mücadelelerini sürdürürken, işçilerin mücadele örgütü UİD-DER onlarla dayanışma içinde olmaya devam edecek.