
17 Ekimde Alman Makinistler Sendikası GDL tarafından yapılan çağrıyla 16 eyalette gerçekleştirilen grev, milyonları etkiledi. Makinistler 18 Ekimde 50 saatlik bir greve başladılar. Grev, 16 eyaletin yarısından fazlasında ulaşımı büyük ölçüde felç etti. GDL sendikası yaptığı açıklamada, greve katılımın oldukça yüksek olduğunu, Kuzey Almanya’da bu oranın yüzde 80’lere kadar çıktığını bildirdi. Greve katılım hem şehirlerarası hem de bölgesel ve uluslararası trenlerde etkili oldu. Uzun mesafeli trenlerin üçte ikisi sefere çıkmadı.
Grevin hafta sonuna denk gelmesiyle birlikte, etkisinin önemli oranda hissedildiği bir alan ise futbol oldu. Normal şartlarda futbol maçı taraftarları için ayrılan özel tren seferlerinin iptal edilmesiyle birlikte taraftarların azımsanmayacak bir kısmı maçlara yetişemedi. Maçlarda gözle görülür bir taraftar azlığı dikkat çekti. Tren seferlerinin iptaliyle birlikte yolcuların büyük kısmı karayolunu kullanmak zorunda kaldı.
Özel bir demiryolu şirketi olan Deutsche Bahn insan kaynakları müdürü, greve çıkan işçileri sorumsuzlukla suçlarken, grevin firmaya günlük maliyetinin 1,3 milyon dolar olduğunu söyledi.
GDL sendikası, 20 bin makinist ve diğer işlerde görevli 17 bin demiryolu işçisi için %5 zam ve haftalık çalışma süresinin 39 saatten 37 saate indirilmesini talep ediyor. Ayrıca sendika, fazla mesailerin sınırsız olmak yerine haftalık 50 saatle sınırlandırılmasını, mesai saatlerine ek yüzde 50 zam yapılmasını, hafta içindeki uzun çalışma sürelerinin ardından izinlerin en az 56 saat olmasını istiyor.
Deutsche Bahn ise, Cuma günü yaptığı öneride ek zam talebini üç aşamalı olarak kabul ettiğini duyurmuştu ve sendikanın taleplerinin çoğunu görmezden gelmişti. Basında ise yolcuların grev dolayısıyla yaşadıkları zorluklar öne çıkartılıp grev karalanmaya çalışıldı ve GDL sendikası hedefe oturtuldu.
Pazartesi günü sonlandırılacak olan bu grev, GDL’nin 2008’den bu yana gerçekleştirdiği en büyük grev olma özelliğine sahip.