
Mecidiyeköy’de Torun Center inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan iş cinayetiyle ilgili olarak açılan dava, bir hukuk skandalının yaşandığını gözler önüne serdi. Dava kapsamında İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı’nın hazırladığı iddianame ile Torunlar İnşaat’ın sahiplerine takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı. Haklarında dava açılan ve takipsizlik kararı verilen isimler şöyle: Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Torun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun, Torunlar GYO Muhasebe Müdürü Lütfü Vardı, Torunlar İnşaat Satın Alma Müdürü Abdülvahit Kaplan, Torun Center Proje Koordinatörü Tuncer Akarçay, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur ile Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu.
İş cinayetinin ardından basına yansıyan birçok raporda, gerekli önlemlerin alınmaması halinde iş kazalarının yaşanabileceği uyarısının yapıldığı yer almıştı. Gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ve işçilerin göz göre göre ölüme gönderildiği ortaya çıkmıştı. Torunlar İnşaatın sahipleri ile asansör firması arasında karşılıklı suçlamalara da yine medya üzerinden tanık olmuştuk. Ancak aradan geçen zamanda sorumluların cezalandırılmasına yönelik ciddi bir girişim yapılmadığı son davayla birlikte açığa çıkmış oldu.
Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliğini ihlal eden patronlar, cezaların caydırıcı nitelikte olmaması nedeniyle iş güvenliği önlemlerini almıyorlar. Maliyetlerin yükselmesi ve kârlarının düşmesini istemeyen patronlar, AKP’nin de göz yummasıyla işçileri ölüme gönderiyorlar. Son iki büyük iş cinayetinin (Soma’da 301, Mecidiyeköy’de ise 10 işçinin katledilmesi) ardından, patronlar aynı koşullarda işçileri çalıştırmaya devam ediyorlar. Bu nedenle iş kazaları ve iş cinayetleri sürüp gidiyor. Şu bir gerçek ki iş cinayetlerini önlemek ve işçi ölümlerini durdurmak ancak işçilerin mücadelesiyle gerçekleşebilecektir.