
UİD-DER Gebze temsilciliği 2 Kasımda Ermenek faciasını ve her geçen gün artan iş cinayetlerini protesto etmek için bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Saat 14.00’da UİD-DER Gebze temsilciliği önünden başlayan yürüyüşte, “Soma’dan Ermenek’e Madenci Katliamı Devam Ediyor, Hesabını Soracağız!” yazılı bir pankart taşındı. İşçiler, “Maden İşçisi Yalnız Değildir”, “Kaza Kader Değil, İş Cinayeti”, “Sermayeden Hesabı İşçiler Soracak”, “Taşeron Çalışma Yasaklansın” diye haykırdılar.
Gebzeli işçilerin yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşte, “Soma’dan Ermenek’e Madenci Katliamı Devam Ediyor” başlıklı bildiriler işçilere ulaştırıldı. Yürüyüş boyunca Gebzeli işçilere seslenildi: “İş cinayetleri, taşeronlaştırma, düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, sendikasızlaştırma, zamlar ve vergiler hayatımızı cehenneme çeviriyor. Kardeşler, gelin hep beraber taleplerimizi haykıralım. Gelin hep beraber haklarımızın takipçisi olalım. Gelin hep beraber işçilerin canını, alın terini, emeğine ve geleceğine sahip çıktığımızı herkese gösterelim. Gelin işçilerin boyun eğmediğini, mücadele ettiğini gösterelim!”
Yürüyüşünü Gebze Eski Çarşı Tarihi Çeşme önünde tamamlayan UİD-DER’li işçileri, burada Gebzeli işçiler, EMEP ve HDP gibi emekten yana siyasi partiler alkışlarla karşıladılar. Burada UİD-DER adına basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada şu sözlere yer verildi: “Patronların kâr hırsı işçilerin canını almaya, ailelerin ocağına ateş düşürmeye devam ediyor. 28 Ekim’de Ermenek’ten kara haber geldi. Has Şekerler Şirketi’ne ait bir kömür ocağında büyük bir su baskını oldu, 18 işçi madende mahsur kaldı. İşçi aileleri günlerdir büyük bir kaygı ve üzüntüyle madencilere ulaşılmasını bekliyorlar. Ermenek işçileri için ümitler tükenirken, 31 Ekimde Isparta’da 17 işçi, 1 Kasım’da Zonguldak’ta 1 ve Amasra’da 2 madenci katledildi. İş güvenliği AKP’nin ve patronların umurunda değil. Onlar için önemli olan daha fazla kâr ve ekonominin büyümesi. Onlar, iş kazalarını ve iş cinayetlerini ‘normalleştirmeye’ ve ‘kader’ olarak algılatmaya çalışıyorlar. Tayyip Erdoğan’ın Soma’nın ardından maden ocaklarındaki işçi ölümlerini kastederek ‘bu işin fıtratında var’ demesinin nedeni budur. Eğer biz işçiler örgütlenip mücadele vermezsek patronlar ve AKP gerekli adımları atmayacak. Kapitalist sömürü düzeni işçilerin canını almaya devam edecek. İşçilerin birliğini sağlamak ve mücadeleyi büyütmek amacıyla kurulan UİD-DER, iş kazalarına ve iş cinayetlerine karşı uzun bir süredir mücadele yürütüyor. İş kazalarını ve iş cinayetlerini durdurmak amacıyla tüm kardeşlerimizi bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz!”
Konuşmanın ardından katılımcılara ve eyleme ilgi gösteren, destek sunan Gebzeli işçilere mücadele çağrısı yapıldı. Eylem sloganlarla sona erdi.
Eyleme katılan işçi-emekçiler, onlarla yaptığımız söyleşilerde “acımız ve öfkemiz çok büyük, maden patronları da hükümet de suçludur” dediler. İşçiler olarak birleşmek ve mücadele etmek gerektiğini ifade ettiler.