
Hattat Holding’e bağlı Hema Maden İşletmesi bünyesinde çalışan işçiler, hem Zonguldak hem de Bartın Amasra’da iş bıraktılar. Yürürlüğe giren torba yasa, yer altında çalışan madencilerin ücretinin en az iki asgari ücret düzeyinde olması zorunluluğunu getirmişti. Bu kapsamda geçen ay ücretleri ödeyen Hema yönetimi, işçilere fazla ücret ödendiğini ve artık eski ücret üzerinden ödeme yapılacağını söyleyerek bu ay işçilere ücretlerini ödemedi. Bunun üzerine Zonguldak’ta 800, Amasra’da ise 400 madenci üretimi durdurarak hakları için eylem başlattılar. “Torba yasaya uymayan patronlardan hesap soracağız” diyen Erdoğan’a seslenen işçiler, “Patron kimden güç alıyor?” diye sordular. İşçiler, “Artık yeter gözümüzün içine baka baka yalan söylemeyin” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Yapılan eylemlerde Ermenek’teki su baskınında mahsur kalan ve hâlâ kurtarılamayan işçiler ile Soma’da yaşamını kaybeden 301 madenci de anıldı; AKP ve patronlara tepki gösterildi. İşçilere seslenen GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, hükümeti sorunları çözmeye davet etti.
Torba yasa yürürlülüğe girer girmez maden patronları işçileri kapının önüne koymuş ve eski düzene dönülmesi için baskı oluşturmaya başlamışlardı. İşçilere iki asgari ücreti vermeyi çok gören, iş güvenliği önlemlerinin maliyetleri yükselttiğini ileri süren patronlar, iflas edeceklerini gerekçe göstererek madenlerde üretimi durdurmuşlardı. Daha sonra bizzat Enerji Bakanı Taner Yıldız devreye girmiş ve patronların arzularının kabul edileceğini açıklamıştı. Ermenek’teki Has Şeker Madencilik dâhil, önlem almadığı için üretimi durdurulan madenler yeniden çalışmaya başlamıştı. Nitekim bu adımın üzerinden iki hafta geçmeden Ermenek, Amasra ve Zonguldak’tan peş peşe katliam haberleri geldi.