Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > Dünyadan > (Irak) Kürdistan İnşaat İşçileri Örgütüne Destek Ver

(Irak) Kürdistan İnşaat İşçileri Örgütüne Destek Ver

Kürdistan İnşaat İşçileri Örgütü (İİÖ), kurulduğu 2011 Temmuzundan bu yana, Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından resmi olarak tanınmak için bir kampanya yürütüyor. Hükümet, kendi yetki alanı altında itaatkâr sendikaları tanımasına rağmen, şu ana kadar bu bağımsız sendikayı tanımayı reddetti. Binin üzerindeki üye sayısıyla İİÖ, Iraklı ve İranlı Kürt işçilerin yanı sıra, Hindistan, Pakistan ve diğer ülkelerden gelen inşaat işçilerini de örgütlüyor.

İİÖ’nün resmi olarak tanınma kampanyasını, e-mail göndererek, web sitesini ve facebook sayfasını ziyaret ederek destekleyebilirsiniz. 2012 Martında yayınlanan aşağıdaki açıklama, İİÖ ve yürüttüğü kampanya hakkında daha ayrıntılı bilgi içeriyor.

Kürdistan İnşaat İşçileri Örgütünün örgütlenme özgürlüğü taleplerini destekleme kampanyası

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, İnşaat İşçileri Örgütünü Resmen Tanımalıdır!

Kürdistan’da işçi sınıfının bir parçası olan inşaat işçilerinin en temel hakları tanınmadığı gibi, işçilerin yaşamları, sağlıkları ve gelecek beklentileri için sorumluluk alan herhangi bir resmi otorite de bulunmuyor.

Bu bölgedeki egemen partiler sendikalar kurmaktadırlar, fakat bu sendikalar sadece söz konusu partilerin çıkarlarına hizmet ediyorlar ve işçilere bu sendikaların kuruluş, seçim ya da yönetimlerine katılma fırsatı verilmiyor. Bu nedenle, sendikalar, işçilerin kendi taleplerini elde etmelerine yardımcı olacak işlevi görmüyorlar, oysa sendikalara büyük ihtiyaç var. Dolayısıyla işçilere kendi örgütlerini kurmak ve yönetmek dışında başka bir seçenek bırakılmamıştır.

29 Temmuz 2011’de düzenledikleri bir genel toplantıda, bizzat işçiler, Kürdistan’da İnşaat İşçileri Örgütünü kurdular. İşçiler demokratik bir seçimle, örgütün onların hedeflerine doğru yürümesine yardım edecek bir yönetim kuruluna oy verdiler.

Örgüt, otoritelerden ve işçilerin çıkarlarına karşı olan benzer güçlerden bağımsızdır. Örgüt, bizzat işçiler arasından doğru temsilciler kullanarak, işçilerin taleplerini ve hedeflerini başarmayı amaçlamaktadır. Şu anda örgüt Süleymaniye ve civar bölgelerde ve Erbil’de binin üzerinde üyeye sahiptir. Üye sayısı hızla artmaktadır.

krekaran-slemani.jpg [1]

Kuruluşundan yaklaşık bir ay sonra, İİÖ, resmen tanınmak için ilgili mercilere başvurdu. Onlardan henüz bir yanıt gelmedi; bu çok muhtemelen Kürdistan’da şu anda yürürlükte olan yasalardan kaynaklanıyor. Her demokratik sistemde kanunen işçilerin kendi örgütlerini kurma ve resmen tanınma hakkı vardır. Fakat Kürdistan otoriteleri, kendilerine bir örgütü resmen tanıma ya da tanımama hakkı vermekle kalmayıp istedikleri zaman bir grubu lağvetme gücü de veren bir yasayı devreye sokmaktalar.

Bu konu sadece işçileri ilgilendirmiyor, 1993’e 18 sayılı yasaya göre, kurulan herhangi bir örgüt özel bir izin için başvurmak ve içişleri bakanlığının onayını almak için uzun ve bıktırıcı bir bürokratik formalite sürecinden geçmek zorundadır. Bu yasaya göre, içişleri bakanı çeşitli gerekçelerle herhangi bir örgütü lağvetme hakkına sahiptir. Sonuç, şimdiye dek egemen partilerden bağımsız hiçbir sendika ya da örgütün kurulamamış olmasıdır. Gerçekte bu, temel bir insan hakkı olan ve Kürdistan’da her vatandaşın anayasal hakkı olan örgüt kurma özgürlüğünün ve hakkının ihlal edilmesidir.

İşçiler ve özgürlük yanlısı insanlar:

İşçilerin örgütlenme hakkının tanınmaması sadece işçi örgütlerini engellemiyor; Kürdistan bölgesindeki egemen partiler aynı zamanda tüm vatandaşların sivil örgütler kurma girişimlerini de bloke etmeye çalışıyorlar. Yukarıda sözü edilen yasaların dayatılması, Kürdistan’da toplumun çeşitli kesimlerinin sivil mücadelesinin gelişmesinin altını oyuyor.

Kürdistan’da bir sendika ya da örgüte ancak egemen partilerden biri onu destekliyorsa izin verilebilir. Bunun için de onun otoritelere hizmet etmesi ve bir sivil örgüt olarak kendi görev ve amaçlarını terk etmesi gerekir.

Bu durumun değişmesi gerekiyor; Kürdistan’da örgütlerin kurulması serbest olmalıdır. İşçilerin örgütlenme özgürlüğü ve sendika ve meslek örgütü kurma özgürlüğü olmaksızın, demokrasi ve özgürlük anlamsızdır.

Bu yüzden, sizi aşağıdaki talepleri desteklemeye çağırıyoruz!

Kürdistan’da bağımsız bir işçi örgütü olan İnşaat İşçileri Örgütü hükümet tarafından resmen tanınmalıdır.

Örgüt kurmaya ilişkin yasa, toplumun tüm kesimleri kendi örgütlerini serbestçe oluşturma özgürlüğüne sahip olacak ve otoritelerden izin almak yerine yalnızca örgütlerini kaydettirmelerini gerektirecek şekilde genelleştirilmelidir.

Hangi ülkede olduğunuzdan bağımsız olarak hepinizi bu talepleri desteklemeye ve bu talepleri hayata geçirmek ve emek örgütlerinin ve diğer ilerici örgütlerin desteğini almak için Kürdistan’da başlattığımız bu kampanyaya katılmaya çağırıyoruz.

Kürdistan İnşaat İşçileri Örgütü

Yurtdışı temsilciliği

15 Mart 2012


Kampanyaya katılmak için lütfen aşağıdaki metni imzalayın:

Irak Kürdistan Bölgesinde örgütlenme özgürlüğünü savunma kampanyası

Örgütlenme ve toplantı hakkı temel bir insan hakkıdır ve toplumu geliştirmeye yönelik her sivil mücadele ve eylem için hayatidir.

Bağımsız sendika ve örgüt kurma hakkı olmaksızın demokrasi ve özgürlük olamaz.

Bu yüzden şu taleplerin altına imzamızı atıyoruz:

Kürdistan’da bağımsız bir işçi örgütü olan İnşaat İşçileri Örgütü hükümet tarafından resmen tanınmalıdır.

Örgüt kurmaya ilişkin yasa, toplumun tüm kesimleri kendi örgütlerini serbestçe oluşturma özgürlüğüne sahip olacak ve otoritelerden izin almak yerine yalnızca örgütlerini kaydettirmelerini gerektirecek şekilde genelleştirilmelidir.

İletişim:

Tel: 0046737038612

Facebook: http://www.facebook.com/BinaSazi [2]

e-mail: krekar.binasazi@gmail.com [3]

twitter: @binasazi

www.krekaran.org [4]

Kaynak: Iranian Workers’ Solidarity Network [5]

  • Dünyadan [6]
  • Tüm Dünyada Sendikal Baskılara Son! [7]

Kaynak URL: https://uidder.org/irak_kurdistan_insaat_iscileri_orgutune_destek_ver.htm?qt-diger_makaleler=0

Links
[1] https://uidder.org/file/krekaran_slemanijpg
[2] http://www.facebook.com/BinaSazi
[3] mailto:krekar.binasazi@gmail.com
[4] http://www.krekaran.org/
[5] http://iwsn.org/2014/12/16/kcwo/
[6] https://uidder.org/Koseler/dunyadan
[7] https://uidder.org/taxonomy/term/554