
Sendikalaştıkları için işten çıkarılan Maltepe Üniversitesi Hastanesi işçileri, işe geri dönme talebiyle bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdiler. Yürüyüşte, hastane yönetiminin işten atılmalarla ilgili yayınladığı yazısını da protesto ettiler. İşe sendikalı olarak geri alınma talebini bir kez daha haykırdılar.
DİSK, Genel-İş Anadolu Yakası 1 Nolu Şube, Enerji-Sen, TTB, çeşitli demokratik kitle örgütleri ve UİD-DER’li işçilerin de destek verdiği eylemde, direnişçi işçiler Maltepe Bölge Hastanesi önünde toplandılar. Bir özel hastane olan Bölge Hastanesi çalışanları da direnişçi işçileri alkışlayarak destek verdiler. Maltepe Hastanesi işçilerinin eylemine Ülker fabrikasında direnişte olan işçiler ve Validebağ direnişçileri de destek verdiler.
Kortej halinde yürüyüşe geçen kitle, Maltepe Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca işçilerin işe geri alınması talep edildi, sınıf dayanışması sloganları haykırıldı. Direnişçi işçiler, kötü havaya rağmen mücadeleden vazgeçmeyeceklerini “Kar Yağsa da Yağmur Yağsa da Maltepe’de Direniş Kazanacak” sloganıyla dile getirdiler.
Yürüyüşün ardından Maltepe Meydanı’nda toplanan kitleye hitaben DİSK Genel Sekreteri ve Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı. Çerkezoğlu, sendikalaşmak istedikleri için işçileri işten atan hastane yönetimini eleştirdi, atılan işçilerin sendikalı olarak başları dik hastane kapısından tekrar içeri gireceklerini ifade etti.
Direnişçi işçiler adına basın açıklamasını Şehriban Kaya okudu. Direnişçi işçi Şehriban Kaya, Maltepe Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yayınlanan ve temizlik işlerinin uzman alt işverene verileceğini duyurduğu açıklamasını tekzip etti. İşe alımlarda işten atılanlara öncelik verileceği açıklamasını hatırlatan Kaya, bunun işçinin aynı işçi, yapılan işin aynı iş anlamına geldiğini, fakat işçinin “uzman” alt işveren altında çalıştırılacağı anlamına geldiğini söyledi. Doktorların uzmanlık süreçlerinin meşakkatli olduğunu bildiklerini ifade etti, aralarında 15-18 yıllık işçilerin de olduğunu hatırlattı ve “uzman” taşeronun nasıl uzmanlaştığını sordu. Konuşmasında, taşeronların uzmanlık alanının ucuz işçi çalıştırmak ve sendikal örgütlenmeyi kırmak olduğunun altını çizdi. Taşeronun iş cinayetlerine neden olduğunu ifade eden Kaya, “taşeron ölüm demektir ve taşeron şirkete hasta emanet edilemez” dedi.
Açıklama, taşeron köleliliği dayatmasına itaat edilmeyeceği söylenerek sona erdi. Açıklamanın ardından direnişçi işçiler, konuklarını direniş sarayında (direniş çadırında) ağırladılar.