
Bangladeş’in başkenti Dakka’nın Mirpur banliyösünde bulunan Nasim Plastik fabrikasında çıkan yangın, ilk belirlemelere göre 13 işçinin canını aldı. 1 Şubat Pazar günü sabah saatlerinde çıkan yangın fabrika binasını kısa zamanda cehenneme çevirdi. Yangın sırasında işyerinde 70 işçinin çalıştığı ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği açıklandı.
Bangladeş iş kazalarının ve işçi katliamlarının çok sık yaşandığı bir ülke. Çünkü patronlar Bangladeş’i ucuz işgücü cennetine çevirmiş durumdalar. Patronlara cennet olan Bangladeş işçiler için cehennemden de beter. Kasım 2012’de yine Dakka’da 9 katlı bir tekstil fabrikasında yangın çıkmış 111 işçi katledilmişti. Fabrikada bir yangın merdiveni bile yoktu. Nisan 2013’te Rana Plaza çökmüş ve 1138 işçi katledilmişti. Katliamın ardından binanın çökeceğine ilişkin uyarıların yapıldığı buna rağmen işçilerin zorla mesaiye getirildiği ortaya çıkmıştı.
Acımız ve öfkemiz çok büyük. Rana Plaza katliamının ardından, ölen işçilerinin çoğunun kadın olmasını da dikkate alan UİD-DER Kadın Komitesi “Bangladeşli Sınıf Kardeşlerimizin Derin Acısını Paylaşıyoruz” [1] başlığıyla bir mesaj yayınlamış ve Bangladeşli sınıf kardeşlerimize mücadeleyi büyütme sözü vermişti. Bugün de sözümüzü yineliyoruz:
“…Sömürü düzeni kapitalizme karşı büyük öfkenizi paylaşıyor ve dayanışma duygularımızı iletiyoruz. Yakınlarını kaybeden işçi ailelerine başsağlığı, yaralı kardeşlerimize ise acil şifalar diliyoruz. Dakka’da yaşanan ne kaza ne de kaderdir. Dakka’da yaşanan bir katliamdır ve bu katliamın sorumluları olan patronlar cezalandırılmalıdır. Ne yazık ki bu katliam ne ilktir ne de sondur. Bangladeş’te çok sık iş cinayetleri gerçekleştiğini biliyoruz. 24 Kasım 2012’de yüzlerce işçinin öldürüldüğü katliamı da, Rana Plaza’nın çökmesinin ardından 8 Mayıs’ta kumaş fabrikasında çıkan yangında ölen işçi kardeşlerimizi de acı ile hatırlıyoruz. Artık yeter, iş cinayetleri son bulsun, acımız dinsin!
Derneğimizin Türkiye’de 5 aydır yürüttüğü ‘İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım!’ kampanyasında öne sürdüğümüz talepleri, Bangladeşli sınıf kardeşlerimiz için de istiyoruz. Her işyerinde işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin eksiksiz alınmasını, tüm işyerlerinin sıkı bir biçimde denetlenmesini ve bu önlemleri almayan patronların hapisle cezalandırılmasını istiyoruz.
Acılı sınıf kardeşlerimiz,
UİD-DER Kadın Komitesi olarak, toprağın altına gömülen kız kardeşlerimizin ve sınıfımızın kadınlarının evlatları olan erkek işçi kardeşlerimizin anısı önünde ant içiyoruz ki, işçilerin canını alan zalim kapitalist düzeni yıkmak için sürdürdüğümüz mücadelemizi daha da büyüteceğiz. Bu mücadelede sizlerle omuz omuza yer almak dileğiyle haykırıyoruz:
Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni!
Yaşasın İşçilerin Uluslararası Mücadele Birliği!”