
30 yıl sonra ilk kez ABD’de petrol işçileri greve çıktı. 1 Şubat tarihinde Birleşik Metal İşçileri Sendikasına (USW) bağlı ve dokuz petrol-kimya fabrikasında başlayan grev büyümeye devam ediyor. Rafineri işçilerinin bir süredir devam eden toplu sözleşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca, aralarında Shell, Exxon Mobil ve Chevron’un bulunduğu petrol devlerinin rafinerilerinde grev başlamıştı.
65 sendikalı işyerinden 9’unda temsili olarak başlayan grev büyüyor. 3800 işçiyle başlayan greve 8 Şubatta Ohio ve Indiana’daki BP fabrikalarında çalışan yaklaşık 1400 işçinin de katılmasıyla grevdeki işçi sayısı 5 binin üzerine çıktı. İşçilerin taleplerinin başında iş güvenliği önlemlerinin alınması geliyor. İşçiler sağlıklı çalışma koşullarının sağlanmasını ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini talep ediyorlar. İş güvenliği raporlarına göre ABD’de petrol sektörü, diğer sektörlere göre yaşanan iş kazaları bakımından 7 kat daha kötü. İş Güvenliği ve Sağlık İdaresi raporlarına göre 2003-2010 yılları arasında 823 petrol ve gaz çıkarımı işçisi yaşamını yitirdi. Şu an grevde olan işyerinden biri olan Teksas’taki BP rafinerisinde 2005’te gerçekleşen bir patlama sonucu 15 işçi yaşamını yitirmişti.
ABD’nin 9 rafineri bölgesinde başlayan ve giderek yayılan grev ülke ekonomisini etkiliyor ve işçilerin gücünü ortaya koyuyor. Son olarak 11 rafineri bölgesinde greve çıkan işçiler ise daha iyi ücret, güvenli çalışma koşulları talep ediyorlar. Petrol devleri işçilerin taleplerini görmezden geliyor ve petrol fiyatlarındaki düşüşü bahane ederek ücret dondurma politikasıyla maliyetlerini düşürmeye çalışıyorlar.