
Çankaya Belediyesi’nin çöp ve atık kâğıt toplama işlerini yapan Norm-Altaş isimli taşeron firma 23 Şubat tarihinde 4 işçiyi çeşitli bahanelerle işten çıkardı. 650 işçinin çalıştığı şirkette, DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası bir süredir örgütlenme faaliyetleri yürütüyordu. Ancak sendikaya üye olan işçilere sendika üyeliğinden istifa etmeleri için baskı uygulanıyordu. 20’ye yakın işçinin yerleri değiştirilirken, 4 işçi işten atıldı.
Norm-Altaş işçileri, 4 işçinin işten atılmasını ve sendikalaşmanın engellenmeye çalışılmasını protesto etmek için Çankaya Belediyesi önünde bir araya geldiler. İşçilerin bir kısmı belediye önünde basın açıklaması yaptıktan sonra bekleyişlerini devam ettirirken diğerleri de belediye binası içine girerek oturma eylemi yaptılar. Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, belediye önünde yaptığı açıklamada sendikalaşma hakkının işçilerin anayasal hakkı olduğunu, bunun hem ekonomik hem de siyasi bir hak olduğunu belirtti. Küçükosmanoğlu, şöyle konuştu: “CHP, taşeronu kaldıracağız diyor, işçilerin sendikal haklarına saygı gösterdiklerini söylüyorlar. Madem saygı gösteriyorlar bu soruna da çözüm getirsinler.” Küçükosmanoğlu’nun ardından işten atılan işçilerden Sıtkı Doğan söz aldı. Doğan, 5 yıldır şoför olduğunu ve gece gündüz fedakârca çalıştığını, ancak sendikalı olduktan sonra tazminatı bile ödenmeden işten atıldığını belirtti. Doğan’dan sonra söz alan bir diğer işçi ise şunları söyledi: “Yıllardır atamız, dedemiz CHP’ye oy veriyor. CHP bizden oy alıyor. Bir yıldır yapılan haksızlıklara, baskılara ses çıkarmıyoruz. Müdürler bize çok kötü davranıyorlar, baskı yapıyorlar, küfürler ediyorlar.”
Çankaya Belediye başkanı Alper Taşdelen ile görüşmek isteyen işçiler, görüşme yapılana kadar bekleyişlerini sürdürdüler. Bekleyiş sırasında işçiler şu sloganları haykırdı: “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Taşerona Teslim Olmayacağız”, “Çankaya Uyuma İşçine Sahip Çık”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız!”
Eylem sırasında İşçi Dayanışması’na konuşan bir işçi, işveren gözünde kendilerinin bir köpekten bile değersiz olduğunu anlattı. İşyerinde bulunan köpeklerinin en ufak bir rahatsızlığı olduğunda hastaneye götürülüp çok iyi tedavi edildiğini ancak sıra işçilere geldiğinde köpek gibi azarlandıklarını söyledi. Bir başka işçi ise çöp kamyonu ile çöp toplarken iş kazası geçiren ve yaralanan işçilerin hastaneye götürüldüklerinde iş kazası raporu alamadıklarını, trafik kazası raporu tutturulduğunu dile getirdi. Hiçbir güvenlik önlemi alınmadan çalıştıklarından bahsetti.
Eylem devam ederken Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ile görüşüp işçilerin taleplerini dinlemeyi kabul etti. Küçükosmanoğlu, görüşmeden çıktıktan sonra, işten atılan 4 işçinin işe geri alınacağı, Çarşamba günü bununla ilgili tekrar görüşme yapılacağı açıklamasında bulundu. Arkadaşlarının işe geri alınacağı haberini alan işçiler sloganlar atarak eylemlerine son verdiler.