
28 Şubatta Kıraç temsilciliğimizde, işçi sınıfının mücadeleci ozanlarından Hasan Hüseyin Korkmazgil’i “Nasıl Varır Nehirler Denizlere” adıyla düzenlediğimiz şiir-müzik gecesinde andık. İşçi sınıfının ozanları anısına düzenlediğimiz şiir dinletisine, metal, inşaat, tekstil gibi çeşitli işkollarından işçi kardeşlerimiz katıldı.
Programımıza geçmeden önce acı bir haberle Yaşar Kemal’i kaybettiğimizi öğrendik. Ağaya, sömürüye, düzene başkaldırıp Toros dağlarına çıkan “eşkıyaların”, İnce Memet’in öyküsünü anlatan; ölene dek emekçilerin, ezilenlerin tarafında olan Yaşar Kemal’i “İnce Memet” türküsüyle andık. O da Hasan Hüseyin ve birçok değerli ozanımız gibi, önemli bir yer etmişti mücadeleci kuşakların yüreğinde.
Hasan Hüseyin, işçi sınıfının acılarını, sevinçlerini, mücadele deneyimlerini konu ettiği şiirlerini biz genç işçi kuşaklarına miras bıraktı. Hasan Hüseyin’in eşsiz şiirlerinin ve onun şiirlerini en çok besteleyen Ahmet Kaya’nın şarkılarının seslendirilmesi, salonda bulunan işçi kardeşlerimizi duygulandırırken, bir taraftan da coşku dolu anlar yaşattı.
Şarkılarıyla, şiirleriyle hep ezilenlerin yanında olan ozanlarımız, egemen sınıfın baskı ve saldırılarının hedefi haline gelseler de ezilenlerin safından hiçbir zaman ayrılmadılar ve emekçilerin kavgasında ölümsüzleştiler. Hasan Hüseyin, insanların bencilleştiği, yozlaştığı, çürüdüğü bir düzende insanlara “Borçlu” şiiriyle yanıt veriyor ve “Şapka” şiiriyle işçi sınıfının başına musallat olan zalimlerin nasıl yere vurulması gerektiğini cevaplıyordu. “Yolcu” şiirinde, insanlığın kurtuluşu için mücadele edenlere sesleniyor ve sabrın, azmin, kararlılığın bu yolculuk için gerekli olduğunu anlatıyordu.
Emekçi Kadınlar Günü’nün yaklaşması vesilesiyle dinlediğimiz Yanık Türkü şiiri, izleyenleri adeta kalbinden vurdu. Elif Çağlı’nın Eylül Günlüğü adlı kitabından alınan “Yanık Türkü” faşist cunta tarafından El Salvadorlu on binlerce kardeşimizin katledilişini işliyor. Dünyanın bir başka ucunda da olsa, birbirlerini acılarından tanıyan analar için dinledik “Yanık Türkü”yü. Ahmet Kaya’nın içli şarkıları, anonim ağıtlar, coşkulu şarkılarla süren müzik dinletimiz; işçi arkadaşlarımız tarafından çok sevilen “İşçinin Türküsü” ile son buldu.
Dakikalarca alkışlanan etkinliğimizi izleyen arkadaşlarımız, gidene kadar dinletimizin ne kadar güzel olduğunu dillerinden düşürmediler, çokça teşekkür ettiler.