
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin bir araya gelerek oluşturduğu “İş Cinayetlerini, İşçi Katliamlarını Durduralım Platformu” 3 Martta iş cinayetlerine ve işçi katliamlarına dur demek için Türkiye’nin 40 noktasında basın açıklamaları ve yürüyüşler gerçekleştirdi. 3 Mart 1992’de, Zonguldak Kozlu’da 263 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın yıldönümü dolayısıyla ilan edilen “İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü”nde yapılan eylemlerle, iş kazalarına ve iş cinayetlerine karşı bir imza kampanyası başlatıldı.
İstanbul
İstanbul’da Beyoğlu Tünel’de bir araya gelen platform, gerçekleştirdiği basın açıklaması ve yürüyüş ile iş cinayetlerine dikkat çekti. Sırasıyla TTB, TMMOB, KESK ve DİSK adına konuşan sözcüler, son yıllarda artan iş kazalarına ve işçi katliamlarına dikkat çekerek iş cinayetlerine karşı mücadeleyi yükseltme ve başlatılan kampanyayı büyütme çağrısı yaptılar. Yapılan konuşmaların ardından TMMOB İKK sözcüsü Süleyman Solmaz ortak basın açıklamasını yaptı. Solmaz açıklamada; Soma’da, Ermenek’te, Davutpaşa’da, Mecidiyeköy’de farklı sebeplerden canlarını veren işçileri katleden asıl sebebin sermayenin kâr hırsı ve uygulanan neo-liberal politikalar olduğunu ifade etti. İş sağlığı ve işçi güvenliğinin önemini vurgulayan Solmaz, şöyle devam etti: “İş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimleri, çalışma koşullarının ağırlaşması, özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılması, sosyal güvenlik ve güvenceden yoksun kayıt dışı işçilik ve çocuk işçi çalıştırma, yasal düzenlemelerdeki yanlışlıklar iş cinayetlerinin başlıca nedenleridir.”
Basın açıklamasının ardından kampanyaya ilişkin bir forum yapmak ve imza kampanyası için hazırlanan bir dakikalık kısa filmi izlemek üzere Karaköy’de bulunulan İnşaat Mühendisleri Odası’na bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca “İş Kazası Değil İş Cinayeti”, “Soma, Torun, Ermenek Sorumlusu Hükümet”,” İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz”, “İç Güvenlik Değil İş Güvenliği!” sloganları atıldı.
Ankara
18.30’da Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen kitle Madenci Heykeli’ne yürüdü. Yürüyüş sırasında “İşçiler Ölüyor Sermaye Büyüyor”, “Hırsız, Katil AKP”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” sloganları atıldı. Basın açıklamasına mücadele örgütümüz UİD-DER de katıldı.
Madenci Heykeli’ne gelindiğinde basın açıklamasını okuyan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel,ilk olarak 3 Mart’ın Zonguldak Kozlu’da 263 maden işçisinin katliamının yıldönümü olduğunu hatırlattı. “3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’nde iş cinayetlerine bir kez daha dikkat çekmeye çalışıyoruz” diyen Yüksel, şöyle devam etti: “Kimi zaman ‘ölçülmeyen karbon monoksit oranı’, kimi zaman ‘bakımı yapılmayan cephe asansörü’ bazen ‘kapatılmayan inşaat boşluğu’ bazen de ‘çadırdaki elektrik kaçağı’ olarak karşımıza çıkan, oysa asıl nedeni yıllardır uygulanan neoliberal politikalar olan iş cinayetlerinde her yıl ortalama 1500 emekçi hayatını kaybederken, binlercesi iş göremez duruma gelecek derecede sakatlanıyor. İşçi Sağlığı ve Güvenliği bütün çalışanları ilgilendiren, çalışma yaşamının en temel unsurlarından biridir. Bu alana ilişkin göstergeler temel insan hakları, çalışma yaşama ve ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin en önemli göstergelerin başında gelmektedir. İş cinayetleri ne kader ne de fıtrat; iş cinayetleri engellenebilir. Yeter ki bilimin ve tekniğin gereği yapılsın. Yeter ki taşeron düzeni, güvencesiz çalıştırma son bulsun, sendikal haklar tanınsın. Yeter ki her çalışmanın öznesi insan ve yaşam olsun.”
Basın açıklaması okunduktan sonra 3 Mart 1992 de Zonguldak Kozlu’da katledilen 263 maden işçisi için saygı duruşunda bulunuldu ve eylem sona erdi.