
Ege Serbest Bölge’de (ESB) kurulu olan ve 400 işçinin çalıştığı SF Leather deri fabrikasında işçilerin Deriteks Sendikası’nda örgütlendiklerini duyan patron, 25 Martta 14 işçiyi “performans düşüklüğü” bahanesiyle işten çıkardı. Diğer sendikalı işçilerin üzerindeki baskıyı ise arttırdı. İşten atılan işçiler 26 Martta ESB girişinde direnişe geçtiler. Deriteks Sendikası yayınladığı açıklamada, patrona işçilerin sendikal haklarını tanıma ve atılan işçileri geri alma çağrısı yaptı. Fabrikada üretilen markalar nedeniyle davanın uluslararası bir nitelik de taşıdığına dikkat çekildi. “SF Leather/Textile işçilerinin sorunları yerel bir konu olarak kalmayacak en kısa sürede uluslararası ve Avrupa kamuoyunda karşılığını bulacaktır” denildi. Açıklamayı aşağıda olduğu gibi yayınlıyoruz:
“
SF Leather Deri’de İşçi Kıyımı
İzmir’de Ege Serbest Bölgesi’nde kurulu olan SF Leather Deri’de örgütlenerek sendikalı olan işçiler bir süre sonra fabrika yönetiminin sendikalaşmadan haberdar olmasıyla işten atma saldırısıyla karşılaştı. İşveren sendikal faaliyetleri nedeniyle tespit ettiği 14 işçiyi Mart ayı sonunda işten atmaya başladı ve yönetim geri kalan sendika üyelerine gözdağı ve baskı kurarak sendikadan istifa ettirmeye çalıştı.
Sf Leather Deri evrensel ve aynı zamanda anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkına saygı duymuyor ve atılan işçiler serbest bölge girişinde 23 gündür direnişlerini sürdürüyor.
İşverene bağlı SF Leather’da sendikalaşma ve toplu pazarlık haklarını garanti altına alan ve etik davranış kodları bulunan Mulberry ve Lancel gibi uluslararası markalara yönelik ağırlıklı deri çanta üretimi yapılırken ve SF Textile’da ise ünlü bebek ürünleri markaları olan Baby Björn, Britax Römer, Je porte Mon Bebe için üretim yapılıyor.
SF Leather gelinen aşamada ne yazık ki sendikal haklara saygı duymak yerine, sendikanın varlığını işyerinde tanımama konusunda ısrarcı bir tutum almış ve sendikamızla yapıcı bir diyalog içinde olmamıştır. Ancak SF Leather bilmelidir ki, yaşanan hak ihlali sadece yerel bir konu olmanın ötesinde uluslararası nitelikleri olan ve üretim yapılan markaları da sorumlu kılan bir hak ihlalidir. Ve bu bağlamda bu dava bizim için uluslararası bir dava niteliğindedir. SF Leather/Textile işçilerinin sorunları yerel bir konu olarak kalmayacak en kısa sürede uluslararası ve Avrupa kamuoyunda da karşılık bulacaktır.
İşvereni sendikal haklara saygı duymaya çağırıyor, atılan işçileri bir an önce geri almaya çağırıyoruz.
Kamuoyuna duyurulur.
DERİTEKS YÖNETİM KURULU”