Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)


Bursa’da Metal İşçileri: “Satılmış Sendika İstemiyoruz!”

26 Nisanda Bursa Kent Meydanı’nda bir araya gelen Renault, Tofaş, Coşkunöz, Mako, Valeo ve Ototrim işçileri Türk Metal bürokratlarını protesto ettiler. Renault ve Tofaş başta olmak üzere Bursa’daki birçok fabrikada günlerdir süren protesto eylemlerini kent meydanına taşıyan işçiler, “Satılmış Sendika İstemiyoruz” “İşçiler Burada Türk Metal Nerede”, “Son Gün 5 Mayıs”, “Pevrul İstifa” sloganlarını haykırdılar.

MESS ile 3 yıllığına sözleşme imzalayarak işçileri sefalet ücretine mahkûm eden işbirlikçi Türk Metal yöneticilerine tepki gösteren işçiler, gerçekleştirdikleri eylemle imzalanan satış sözleşmesini tanımadıklarını ifade ettiler. İşçi Dayanışması’na konuşan işçiler, 3 yıllık sözleşmeden vazgeçilmesi, Bosch’ta imzalanan sözleşmenin aynen kendilerine de uygulanması, atama usulüne son verilerek işyeri temsilcilerinin demokratik bir şekilde işçiler tarafından seçilmesi ve yaptıkları eylemlerden ötürü kimsenin işten atılmaması taleplerini dile getirdiler.

bursa_metal_iscileri_20150426_IMG_1866.jpg [1]

Renault, Tofaş, Coşkunöz ve Mako işçilerinin de aralarında bulunduğu Türk Metal üyesi işçiler, ortak bir basın açıklaması metniyle taleplerini bir kez daha dile getirdiler. Basın açıklamasını bir Renault işçisi gerçekleştirdi ve konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bizler Renault’tan, Tofaş’tan, Coşkunöz’den, Mako’dan ve daha pek çok fabrikadan işçileriz. Bugün burada haklarımız için toplandık. Ağır çalışma koşullarında çalışıyoruz. Ücretlerimiz düşük, ay sonunu zor getiriyoruz. Artık yeter diyoruz. Bugüne kadar bize verilene ‘buna da şükür’ diyerek ses çıkarmıyorduk. Ama Bosch işçisi kardeşlerimizin mücadele ederek, elde ettiği kazanımlara bakarak başka türlü bir sözleşme olabileceğini gördük. Bunun için ayağa kalktık, emeğimizin hakkını almak istiyoruz. Madem daha farklı bir sözleşme mümkündür, biz de aynısını istiyoruz. İşte mücadele etmemizin asıl nedeni budur!”

Eylemde her fabrika adına birer açıklama yapıldı. Konuşmalar ve sloganlar sürerken işçiler, Türk Metal Bursa Nilüfer Şube Başkanı Ruhi Biçer’in kent meydanına yakın bir yerde eylemin her anını izlediğini öğrendiler. İşçiler, Biçer’in olduğu yere dönerek “Ruhi Baksana, Kaç Kişiyiz Saysana”, “Bizi Satanı Biz de Satarız” sloganlarını öfkeli bir şekilde haykırdılar, Türk Metal bürokratlarını protesto ettiler.

Renault işçileri: “Gereğini yapmazsanız biz gereğini yaparız!”

Renault işçilerinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Biz haklı taleplerimize sırtını döndüğü için Türk Metal Sendikası’nın yönetimine tepkiliyiz. Çünkü görüyoruz ki, böyle bir sendikacılık ile hak mücadelesi verilmez. Her ay aidatımızı kesen ama bizi dinlemeyen, yukarıdan atanan temsilciler yoluyla baskı kuran bir sendikacılık istemiyoruz. Başımızı kaldırdığımızda bizi mimleyip çıkış listeleri hazırlayan bir sendikacılık istemiyoruz. Günlerdir fabrikalarımızda her türlü yıldırma girişimine rağmen yükselttiğimiz sesi duymayanları son bir kez daha uyarmak için buradayız. Ne kadar ciddi olduğumuzu göstermek için e-devlet şifrelerini alarak geldik. Eğer derhal gereğini yapmazsanız biz gereğini yapacağız.” Renault işçileri, bir işçi dahi işten atılırsa üretimin durdurulacağını ve atılan işçi geri alınıncaya kadar çalışılmayacağını belirttiler.

bursa_metal_iscileri_20150426_IMG_1882.jpg [2]

Coşkunöz işçileri: “Türk Metal İstifa!”

Fabrikalarında işçilerin eyleme katılmasını önlemek amacıyla fazla mesai yapıldığını belirten Coşkunöz işçileri, vardiyayı bırakarak eyleme katıldıklarını açıkladılar. Coşkunöz işçileri adına açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Şube başkanı hafta içi fabrikaya gelerek ‘Bu sözleşme değişmez. Bu sözleşmenin önüne geçilemez’ dedi. Buradaki işçiler çoluğunun çocuğunun rızkı için burada. Herkes çoluğunun çocuğunun geleceği için burada. Bu onurlu duruşumuzu sonuna kadar sürdüreceğiz.” İşçiler Coşkunöz işçisinin konuşmasına “Satılmış Sendika İstemiyoruz”, “Türk Metal İstifa” sloganlarıyla karşılık verdiler.

Mako işçileri: “İşçiler burada Türk Metal nerede!”

“Türk Metal Gidecek Bu İş Bitecek”, “Mako Türk Metal’e Karşı” dövizlerini taşıyan Mako işçileri adına yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: “Buradan bu mücadelenin geçici bir heves olduğunu düşünen Türk Metal yöneticilerine seslenmek istiyorum. Daha ne kadar bu birlikteliğin karşısında sessiz kalabileceksiniz? Şimdi biz buradayız. Peki, Türk Metal nerede?” İşçiler bu soruya “İşçiler Burada Türk Metal Nerede?” sloganıyla karşılık verdiler.

Ototrim işçileri: “Karanlığı aralayan nasırlı ellere selam olsun!”

Ototrim işçileri adına açıklama yapan bir işçi, “Birlik ve beraberlikle hareket ederek haklarını savunan ve istediğini alan Bosch emekçisi kardeşlerimizi buradan selamlıyor ve tebrik ediyoruz. Şimdi biz soruyoruz: Madem daha iyi bir sözleşme yapılabiliyordu, o halde MESS ile yapılan ihanet sözleşmesini neden imzaladınız? Bosch işçileri, binlerce metal işçisinin uykudan uyanmasını sağladı. Taleplerimiz açık ve net. Bu talepleri büyütmek için, mücadeleyi büyütmek ve geliştirmek için ileri! Ya hep beraber ya hiç birimiz diyoruz. Karanlığı aralayan nasırlı ellere selam olsun!”

Türk Metal bürokratlarının kendilerine sormadan imzaladığı sözleşmeyi tanımadıklarını ifade eden işçiler, tepkilerini sözleşme kitapçıklarını yırtarak gösterdiler. Son derece öfkeli olan metal işçileri, 3 yıllık sözleşmenin yırtılıp atılacak şekilde, MESS’e bağlı patronlarla protokol yapılmasını istiyorlar. Sendika yönetiminin tehdit ve baskı yoluyla kendilerini yıldırmak istediğini belirten işçiler, mücadelelerinde kararlı olduklarını ifade ediyorlar. Türk Metal bürokratlarına 5 Mayısa kadar süre tanıdıklarını ifade eden işçiler, taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlere devam edeceklerini açıkladılar.


Kaynak URL: https://uidder.org/bursada_metal_iscileri_satilmis_sendika_istemiyoruz.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/bursa_metal_iscileri_20150426_img_1866jpg
[2] https://uidder.org/file/bursa_metal_iscileri_20150426_img_1882jpg