
Süleyman Üstün ölümünün 8. yılında Birleşik Metal-İş Genel Merkezinde gerçekleştirilen bir programla anıldı. Anma programına mücadele dostları, ailesi, sevenleri, sendikacılar ve UİD-DER’li işçiler katıldılar. Anma programı Süleyman Hoca’nın hayatı, işçilerle yaptığı sohbetler ve çeşitli etkinliklerde gerçekleştirdiği konuşmaların yer aldığı sinevizyon gösterimiyle başladı. Gösterimin ardından konuşan BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Süleyman Hoca’nın sendikal örgütlenmede önemli bir yeri olduğunu belirterek mücadele anılarını paylaştı.
Eşi ve dostları da Süleyman Hoca’ya dair duygu, düşünce ve anılarını paylaşarak, özlemlerini ifade ettiler. UİD-DER’li bir işçi de direniş sürecinde Süleyman Hoca ile tanışmasını, işçilerle olan samimi sohbetlerini ve işçilerin mücadelesine olan sarsılmaz umudunu dile getirdi.
Hayatını çeşitli işçi sendikalarında işçilerin eğitimcisi olarak geçiren Süleyman Hoca, 19 Mayıs 2007’de yaşamını yitirmişti. Genç yaşında köy okullarında öğretmenlik yapan Üstün, daha sonra çeşitli işçi sendikalarında işçilere eğitimler verdi. Süleyman Üstün, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) yöneticiliğinden başlayıp, 40 yıl boyunca DİSK ve Türk-İş’e bağlı çeşitli işçi sendikalarında çalıştı. 12 Eylül 1980 askeri-faşist darbesi öncesinde, işçi sınıfının öncü kolu metalürji işçilerinin sendikası DİSK/Maden-İş üyesi işçilerin hocasıydı.
Metal işçilerinin günlerdir Bursa’da sendikal bürokrasiye karşı yürüttüğü mücadele, Süleyman Üstün Hoca’nın hayatını adadığı mücadeleci sınıf sendikacılığının ne denli önemli olduğunun bir göstergesidir. Süleyman Hoca’yı saygıyla anıyoruz.