
Nakliyat-İş üyesi işçiler, Çalışma Bakanlığının sendikanın yetkisine itiraz etmesi üzerine 25 Haziranda Ankara’da bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Saat 14.00’da Çalışma Bakanlığı yakınlarında toplanan işçiler, Çalışma Bakanlığı önüne doğru yürüyüşe geçtiler. En önde “2200 Taşeron İşçisinin Toplu Sözleşme Hakkı Gasp Edilemez. Taşeron Cehennemine Son” pankartını taşıyan işçiler, yürüyüş esnasında “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Sendika Hakkımız Engellenemez”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Taşeronda Köle Olmayacağız” sloganlarını coşkulu bir şekilde attılar.
Çankaya Belediyesi/Norm Altaş İş Ortaklığında 655, İzmir Karşıyaka Belediyesi taşeronu Altaş Yapı işyerinde 330, Kadıköy Belediyesi taşeronu Altaş Yapı Sanayi işyerinde 652, Eskişehir Belediyesi taşeronu Mehmet Selimoğulları-Dermar Ortaklığı işyerinde 452 ve İlyas Çağıran işyerinde 26, Siirt Belediyesi taşeronu Çelikler işyerinde 43 ve Şişli Belediyesi Taşeronları Ekspres işyerinde 28, ICS işyerinde 70 olmak üzere toplam 2200 işçinin çalıştığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarına göre “Taşımacılık” işkolunda faaliyet gösteren işyerlerinde Nakliyat-İş Sendikası 5 aydır örgütlenme faaliyetleri yürütüyor. Bu işyerlerinde çalışan işçilerin büyük çoğunluğu Nakliyat-İş sendikasına üye.
Çalışma Bakanlığı’nın elektronik ortamda yürüttüğü üyelik işlemleri, 6356 sayılı yasa ile ilgili işkolları yönetmeliğine göre yapılıyor. Bu işyerlerinde ve bu koşullar çerçevesinde sendikaya üye olan işçilere ise şu anda üyesi oldukları Nakliyat-İş Sendikasının yetkili olmadığı söyleniyor. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre bu işyerleri için uygun işkolu “Taşımacılık” değil, “Genel Hizmetler” işkoludur. Bu gerekçeyle de Nakliyat-İş Sendikasına yetki belgesi verilmemiştir. Toplu sözleşmelerin başladığı sürede işkolu değişikliğinin yapılmak istenmesi ve işçilerin sendikal örgütlenmelerinin önüne geçilmeye çalışılması işçilerin öfkesini arttırdı.
Çalışma Bakanlığı önünde gerçekleşen basın açıklamasını Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı. Küçükosmanoğlu şunları söyledi: “Bu işkolu değişikliği bir anda nasıl olmuştur? Ortada müfettiş incelemesi var mıdır? Hangi hukuki, yasal kriterlere göre düzenlenmiştir?” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Hak-İş’e bağlı Öz Taşıma-İş Sendikasına benzer taşeron işyerlerine toplu iş sözleşmesi yetkisi verdiğini söyleyen Küçükosmanoğlu, bunun haksızlık olduğunu belirtti. “Sendikamız, örgütlülüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu yasa, hak, hukuk tanımaz keyfiliğe karşı hukuki, meşru tüm mücadele yöntemlerine karşı mücadele edecektir” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.
Basın açıklamasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önünde yarım saat oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eyleminin ardından eylem son buldu.